Published On: Čet, stu 23rd, 2017

LJUBIĆ ZA HMS: Presuda Mladiću adekvatna težini zločina, jedni drugima moramo priznati jednako pravo na BiH

Presuda Haškog suda Ratku Mladiću je adekvatna s obzirom na zločine koji su počinjeni pod njegovim zapovjedništvom od Škabrnje, preko Sarajeva i Prijedora pa do Srebrenice, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr Božo Ljubić.

On je kazao kako, nažalost, nisu niti će ikada biti procesuirani niti presuđeni inspiratori zločina i nadređeni Mladiću a radi se u prvom redu o vojnom vrhu tzv. JNA.

Nakon svake presude Haškog suda, pa i u komentarima presude Mladiću možemo čuti da je pravda zadovoljena, da su žrtve dobile satisfakciju, da presuda doprinosi pomirenju u Bosni i Hercegovini i široj regiji.  Čak je i Haški sud to, u najmanju ruku pretenciozno, sebi uzeo u misiju pomirenje.
-Dijametralno suprotne reakcije na ovu presudu(kao i mnoge odranije), kako od strane dužnosnika tako i običnih ljudi različitih naroda govore da to nije tako, kazao je Ljubić za HMS.

On je rekao kako je činjenica da u Bosni i Hercegovini danas nema suglasja između tri konstitutivna naroda niti o jednom bitnom  pitanju niti iz prošlosti, bilo da se ona tiče osmanskog perioda, jedne i druge Jugoslavije a još manje rata 1991-1995.

-Još dugo vremena se nećemo oko toga složiti bez obzira na energiju koju u to budemo ulagali. Zato bi bilo dobro da spoznamo da smo svi skupa na različite načine bili žrtve prošlog rata i da danas tražimo rješenja kako graditi suživot u budućnosti a to je moguće jedino na način da jedni drugima priznamo jednako pravo na Bosnu i Hercegovinu, kazao je Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Prvi test će, po njegovom mišljenju, biti spremnost da priznamo da svaki od tri naroda ima jednako pravo birati legitimne predstavnike u institucije ustavima predviđene za legitimno predstavljanje.

-Ako toga ne bude, nikakva presuda ne može donijeti „pomirenje“, smatra Ljubić.

Podsjetimo, raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu nepravomoćno je ratnog zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je kriv za zločine koji su “među najgnusnijima poznatima čovječanstvu”.

U presudi nije prihvaćena teza tužiteljstva da su sudionici udruženog zločinačkog pothvata bili i visoki srbijanski dužnosnici./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare