Published On: Pet, velj 22nd, 2013

LJUBIĆ: U manjini su oni što zlorabe nezadovoljstvo s HDZ-om BiH

Sutra zasjeda Središnji odbor HDZ 1990 od kojega se očekuje nekoliko odgovora, najprije oko priprema za ovogodišnji Sabor stranke i već neizravno istaknute najave kandidatura, odnosa prema HDZ BiH, ako i važne političke teme o ustavnim reformama i preustroju Federacije BiH. Predsjednik dr. Božo Ljubić ne očekuje dramatične odluke, ali najavljuje otvorenu raspravu:
Ovo je redovita sjednica Središnjeg odbora Stranke sazvana u skladu sa Statutom. Sukladno odgovornosti Stranke koja je dio parlamentarne većine na svim razinama organizacije Države, sutra ćemo raspraviti aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i zauzeti stajališta o svim bitnim procesima koji su otvoreni ili su u tijeku od reforme Ustava BiH, „rekonstrukcije Federacije“ pa do funkcioniranja vlasti na svim razinama. S obzirom da je 2013. godina redovitog Sabora Stranke, planiramo zakazati termin zasjedanja, oformiti povjerenstva koja će pripremiti saborske dokumente i definirati dovršetak unutarstranačkih izbora koji su započeti prije lokalnih izbora. 
Posljednjih dana čulo se dosta nezadovoljstva odnosom vodstva stranke prema HDZ-u BiH i njihovu izigravanju sporazuma. Kako to komentirate?
Istina je da ima nezadovoljstva zbog nepoštovanja postignutih čak i potpisanih sporazuma naročito na razini županija od strane struktura HDZ BiH. Ima i razočarenja zbog nepostizanja sporazuma u implementaciji rezultata lokalnih izbora čak i tamo gdje bi principi HNS-a i bilateralnog sporazuma nalagali suradnju ukoliko želimo biti vjerodostojni i odgovorni partneri. To se prvenstveno odnosi na neke općine u srednjoj Bosni, Ze-Do županiji i Posavini. Ima i neshvaćanja u obje stranke suštine sporazuma pa neki ljudi nisu u stanju od drveća vidjeti šumu.
Može li zbog odnosa prema HDZ-u BiH doći do raskola unutar vaše stranke ili je pak u pitanju tek igrokaz za unutarnje pozicioniranje?
Ne isključujem da ima jedna manjina koja bi, koristeći  često opravdano nezadovoljstvo realizacijom sporazuma u bazi, željela kreirati krizno stanje u Stranci radi vlastitih ambicija ili pozicioniranja. Uvjeren sam da to ne može ugroziti jedinstvo Stranke. Međutim, razočaravajuće je da mi moramo braniti sporazum od nas samih da energiju trošimo na stranačko ili vlastito pozicioniranje (pri čemu mislim na obje stranke), umjesto da postignemo takvu sinergiju koja će nam omogućiti da se učinkovito borimo za pozicioniranje hrvatskog naroda u procesima ustavne reforme i institucijama na svim razinama. Da onda na taj način valoriziramo na najbolji mogući način i poziciju obje stranke i svakog njenog člana.
Hoće li ovogodišnji Sabor HDZ-a 1990 biti izborni, hoćete li se ponovno kandidirati, i ako je tako očekujete li protukandidate?
Da, Sabor će biti izborni i biti će više kandidata jer ću zahtijevati da se donesu izmjene Statuta koje će uključivati više kandidata i tajno glasovanje. Namjeravam predložiti dva moguća termina, jedan je kasno proljeće, drugi je rana jesen. I jedan i drugi nose pozitivnu simboliku. Jedan je doba cvatnje a drugi sazrijevanja plodova. HDZ 1990 u svom vodstvu ima nekoliko izraslih kandidata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji me mogu zamijeniti. Ne treba također zanemariti par mladih ljudi, nepotrošenih i neopterećenih istrošenim političkim shemama, koji su se u međuvremenu nametnuli. S tog stajališta nemam imperativa kandidature. U svakom slučaju odluku ću objelodaniti na početku unutarstranačke kampanje koja opet ne bi trebala biti preduga. Iskustva nekih stranaka koja su imala dugotrajne kampanje su se pokazala negativnima za dotične stranke. Dakle, sada nije vrijeme za isticanje kandidatura.
Što će Središnji odbor HDZ-a 1990. ponuditi u pogledu reforme Federacije ili pak ustavnih promjena vezanih za presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu?
„Reforma Federacije“ je proces koji ima trenutno neformalni karakter u formi inicijativa nevladinog sektora čemu težinu daje podrška SAD.  Treba vidjeti najprije što će i da li će nešto biti ponuđeno u formi preporuka ili prijedloga. Pratit ćemo taj proces i sudjelovati na način kako inače sudjelujemo kod ovakvih inicijativa. Kada i ako dođe u fazu političkih razgovora, naravno da smo spremni biti dio svakog procesa koji će hrvatski narod dovesti u ravnopravnu ustavnu poziciju i koji će  Bosnu i Hercegovinu voditi ka euroatlantskim integracijama. Vezano za presudu Europskog suda u Strasbourgu, ja sam ohrabren rezultatima zadnjeg sastanka stranaka „šestorke“ zajedno s visokim predstavnikom EU Sorensenom. Posebice, zaključkom kojim smo uspostavili format procesa koji bi trebao dovesti do dogovora do roka koji smo sami odredili, a to je kraj ožujka. Također sam ohrabren činjenicom da će biti predložen samo model implementacije koji će biti izraz konsenzusa unutar ove parlamentarne većine i koji će uključivati realizaciju zahtjeva Presude te koji će izjednačiti poziciju tri konstitutivna naroda kada je u pitanju utjecaj na izbor članova Predsjedništva i kada je u pitanju narodni legitimitet u Domu naroda.
Večernji list, 22. 2 2013.