Published On: Čet, lis 8th, 2020

Ljubić: SDA čini sve da ne uđe u razgovor o izbornom zakonodavstvu

“Prva stvar je da dođe do izmjena Izbornog zakona gdje će doći do legitimnog predstavljanja naroda. Pozivam aktere i građane BiH, ako hoćete i prema Bošnjacima poziv. Ako će građani BiH bošnjačke nacionalnosti birati i dalje Željka Komšića, onda izvolite. Ako vam je dohodak Komšića važniji od vašega ili moga, onda ćemo ovim putem ići i dalje.”

U posljednjem izvješću Europske komisije jasno je naglašeno – neophodne su izmjene izbornog zakona. Uslijedile su međusobne optužbe i pitanje tko je odgovoran za blokade. Gost N1 bio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH koji je komentirao ovu i druge teme.

“Ovo izvješće manje-više vjerodostojno oslikava probleme sa kojima se suočava BiH. Vrlo jasno u svojim preporukama naglašava što bi BiH trebala uraditi na ispunjenju uvjeta na putu za EU. Ja ne očekujem da će nešto značajno pomoći BiH jer EU nema recept kako provesti te preporuke. BiH ukoliko bi usvajala uvjete iz EU ovim tempom, trebalo bi joj ne 10 nego 100 godina. EK nam tu ne može puno pomoći, stvar je na nama da nađemo načina i dogovorimo se od državi kakvu želimo i onda krenemo u ispunjenje uvjeta u interesu građana i integracija”, istakao je na početku Ljubić.

Dodaje da je EU i ranije u rezolucijama naglašavala kakve bi promjene bile potrebne BiH.

“EU je u nekoliko svojih rezolucija naglasila kakve bi promjene bile potrebne BiH da bi bila funkcionalna. Spominjala se i presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubić. EK se bazirala na međunarodne obaveze BiH, ali promjena Izbornog zakona ne treba EU nego nama. Zbog toga se stalno nalazimo u blokadama u kakvim se nalazimo ovdje. Čak je i sam Sattler rekao da je negdje pred raspad Jugoslavije bila u rangu sa Hrvatskom, a danas je u BiH GDP per capita 6.000 dolara, a u Hrvatskoj 15.000”.

Osvrnuo se ponovo na temu izmjene izbornog zakona i kazao:

“Prva stvar je da dođe do izmjena Izbornog zakona gdje će doći do legitimnog predstavljanja naroda. Pozivam aktere i građane BiH, ako hoćete i prema Bošnjacima poziv. Ako će građani BiH bošnjačke nacionalnosti birati i dalje Željka Komšića, onda izvolite. Ako vam je dohodak Komšića važniji od vašega ili moga, onda ćemo ovim putem ići i dalje. Stvar je rješiva u roku od mjesec dana, samo treba da se međusobno priznamo i na taj način napravimo izmjene Izbornog zakona”.

Tko blokira proces izbora Vlade FBiH?

“Jasno je da ga blokiraju oni koji blokiraju proces izbornog zakonodavstva. Ova Vlada FBiH u tehničkom mandatu ne predstavlja problem u BiH i kada bude formirana nova vlada vjerojatno će sastav ostati sličan. Sa strane SDA se taj problem koristi da se ne uđe u razgovor o izbornom zakonodavstvu, da nije taj bio bi neki drugi…”, kazao je Ljubić.