Published On: Pon, stu 6th, 2017

LJUBIĆ NAKON SJEDNICE GV HNS: Bez izmjena Izbornog zakona BiH ide putem propadajuće države

Izbori u BiH bez promjene Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda ne bi imali smisla budući da bez promjena nema implementacije izbornih rezultata, a samim tim ni ustroja niza institucija, upozorio je danas predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić nakon proširene sjednice ovog tijela na kojoj je upravo problematika izbornog zakonodavstva bila jedna od središnjih tema, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Želim reći kako je čvrst i konsenzualan stav predstavnika Glavnoga vijeća i općenito hrvatskih političkih predstavnika da bez izmjena Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda izbori u BiH ne bi imali smisla”, naglasio je on, kazavši kako i pored toga što bi se izbori mogli formalno raspisati, ne bi se mogli implementirati rezultati, odnosno ne bi se mogli izabrati predsjednik i potpredsjednici Federacije, Vlada Federacije te Parlamentarna skupština BiH. Samim tim one institucije koje bi se eventualno mogle implementirati, dodao je, ne bi imale smisla.

Ljubić je potvrdio kako se 15. ovog mjeseca pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta BIH očekuje prijedlog izmjene Izbornog zakona, te je kazao kako bi najbolje bilo da taj prijedlog bude usvojen u izvornom obliku kakav je već prošao na Domu naroda. Druga mogućnost je da, ukoliko netko smatra da prijedlog može biti bolji, dođe do ulaganje amandmana, a onda bi se kroz proces usuglašavanja teksta između dva doma došlo do rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve i sukladno odluci Ustavnog suda BiH.

Kada je, pak, riječ o tvrdnjama nekim kako bi promjene Izbornog zakona kao i druge promjene koje se tiču Ustava bile rizik za BiH, Ljubić je naglasio kako je stav HNS-a da je najveći rizik za BiH pokušaj zadržavanje statusa quo.

“Zašto? Parafrazirat ću riječi Josepha Ratzingera, kardinala, a kasnije i Pape prema kojima je cilj politike pravednost, a pravednost znači mir. Suprotno tomu ako nema pravednosti onda imamo nemir i nestabilnost”, naveo je Ljubić, istaknuvši kako je BiH, ovakva podijeljena, nepravedna na dva načina. Nepravedna je, dodao je, strukturalno jer je podijeljena na dva entiteta u kojima su dva konstitutivna naroda većina, a nepravedna je i institucionalno jer ima nepravedan Izborni zakon.

“Ustavni sud je dodatno potvrdio da je Izborni zakon neustavan. Stoga smatram da je odgovornost svih u BiH da se uđe u promjene koje će dovesti do pravednih rješenja; u prvom redu kada je u pitanju izbor legitimnih predstavnika”, poručio je Ljubić, ukazavši na odluku Ustavnog suda koja nalaže osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u institucijama koje su predviđene za narodno zastupanje.

Na pitanje novinara o izjavi koju je dao ranije, a tiče se metafore o prelasku Rubikona, Ljubić je naglasio kako mu je žao jer je jedan dio javnosti tu metaforu shvatio na vulgaran način te jer su kopirali vrijeme od prije nekih dvije tisuće godina.

Kaže kako je tu metaforu naveo u kontekstu toga da bi, ukoliko se ne bi promijenio Izborni zakon sukladno odluci Ustavnog suda, u tom slučaju Glavno vijeće predložilo Predsjedništvu HNS-a sazivanje izvanredne sjednice koja bi trebala donijeti važne odluke.

“BiH se suočava s najvećom krizom od Daytona-nisu to moje riječi. Evo pozivam se na vrlo relevantnu sjednicu političkog komiteta britanskog Doma lordova koji su jasno rekli da BiH  bez promjena ide u pravcu propadajuće države. Stoga naši pokušaji i napori za promjene Izbornog zakona idu u smjeru da se BiH stabilizira”, istaknuo je Ljubić./M.I./HMS/

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x