Lijek protiv raka uskoro stiže u BiH

Znanstvenici Instituta “Roswell Park” u SAD-u razvili su cjepivo za koju tvrde da uništava kancerogene stanice u organizmu te sprječava njihovo vraćanje. U pitanju je postupak u kojem se kancerogene stanice uzimaju od pacijenta, mijenjaju se i “uče” braniti i ubijati druge kancerogene stanice u organizmu.
– Naoružane specijalnim proteinom, stanice se vraćaju pacijentu u vidu cjepiva koje je kreirano da stvori vojsku stanica ubojica koje potom traže i uništavaju rak – priopćeno je iz Instituta.
Visoka cijena
Bosanskohercegovački stručnjaci imaju podijeljeno mišljenje o dostignuću američkih znanstvenika. Poznati bh. onkolog Semir Bešlija kazao nam je da je ovo cjepivo jedno od značajnijih otkrića posljednjih godina.
– U pitanju je imunološki vid liječenja malignih bolesti. Bilo je dvadesetak dobrih radova, ali sve je to u eksperimentalnoj fazi. U suštini, djelovanjem cjepica organizam prepoznaje to strano tijelo i uništava ga. Izmijeni se genetski kod tih kancerogenih stanica. To još nigdje nije standardan način liječenja, ali za relativno kratko vrijeme moglo bi postati – navodi Bešlija.
On dodaje da bi cijena ovog cjepiva, prema slobodnoj procjeni, mogla biti vrlo visoka.
Prvi rezultati
Rijad Konjhodžić kazao nam je da je još rano za bilo kakve procjene te da je ovaj postupak teorijski moguć.
– Do sada se pokazalo da se ovakva vrsta cjepiva može koristiti kod nekih leukemija, odnosno kod kancerogenih bolesti nekih tkiva. Malo je problematično kod karcinoma druge vrste. Takva vrsta cjepiva bh. javnosti je nešto novo, ali to se radi već duže vrijeme – kazao je Konjhodžić.
Ako ovo cjepivo bude djelotvorno, ono će vrlo brzo doći do Bosne i Hercegovine.
– Sve medicinske metode koje su dostupne u svijetu, brzinom svjetlosti dolaze i u BiH. To su tek prvi laboratorijski rezultati. Možda se u laboratoriju pokazalo odlično, ali u praksi ne toliko dobro. Treba proći desetak godina laboratorijskog ispitivanja da bi se ušlo u kliničku praksu – dodaje Konjhodžić.
Istraživanja u BiH
Bešlija nam otkriva da će se početkom sljedeće godine bh. onkolozi pozabaviti sličnim istraživanjem.
– Mi u BiH također pratimo sva ta istraživanja i sudjelujemo u njima. Trebali bismo u veljači početi dva projekta koja se tiču cjepiva za maligne bolesti. Jedna bi bila za želudac, a druga za jajnike. Do sada nismo imali prilike sudjelovati u tim istraživanjima, ali, evo, izabrani smo kao regionalni lideri – ističe Bešlija.