LIJANOVIĆEV SINDROM Jakovina optužio vrh SDP-a Hrvatska da su od Roma kupovali glasove za 100 kuna

Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede Hrvatske i predsjednik slavonskobrodskog SDP-a, odlučio je napustiti stranku. U ogorčenom pismu koje je uputio stranačkom vodstvu navodi da su rezultati na lokalnim izborima pod vodstvom Davora Bernardića bili katastrofalni. Navodi i kako u stranci “dominiraju gruba podmetanja i spletkarenja, koja su nastavak stvaranja nezdrave i negativne atmosfere u stranci”, prenosi HRT.

Jakovina kao jedan od razloga navodi rezultat koji je na izborima u svibnju 2017. godine postignut u Slavonskom Brodu ističući da je on “katastrofalan i velika sramota za SDP” nakon što je SDP-ov kandidat  za gradonačelnika osvojio svega 7,09 posto glasova, a stranka s partnerima na listi za gradsko vijeće 10,13 posto ili tri od 25 vijećnika.

-Riječ je o izbornoj blamaži “Berinih dečki”, ocjenjuje Jakovina koji šefa SDP-a Hrvatske Davora Bernardića proziva za izostanak  analize debakla na lokalnim izborima u Slavonskom Brodu i Zagrebu te za obračun protiv neistomišljenika.

“Ukratko, stranka se pretvorila u front gdje dominiraju gruba podmetanja i spletkarenja, koja su samo nastavak stvaranja jedne nezdrave i negativne atmosfere u stranci”, ocjenjuje Jakovina.

Vodstvo stranke optužuje za izborni inženjering – prekrajanje popisa članova stranke, izbacivanje “nepoželjnih” članova zbog neplaćanja članarine, primanje nepoznatog broja novih članova, uskraćivanje podataka svim sudionicima u izborima, plaćanje (navodno 100 kuna po glasu) pripadnicima romske nacionalne manjine koje se dovozilo kombijima na glasanje.

Iz SDP-a na upit Hine nisu htjeli komentirati izlazak Tihomira Jakovine iz stranke kao ni njegove prozivke stranačkog vodstva, uz obrazloženje da ne komentiraju unutarstranačke teme, a vrata stranke Jakovini su, poručuju, i dalje otvorena./HMS/