Published On: Pon, sij 13th, 2014

LIJANOVIĆ: Nisam šef Budimiru, ne kradem, super sam ja skroz, porezne mi kartice…

Dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB) negirao je na današnjoj konferenciji za novinare da je on neformalni šef predsjedniku FBiH Živku Budimiru (SPP).

Odgovarajući na pitanja novinara koji su izrazili sumnju da upravo on stoji iza smjene ministra financija FBiH Ante Krajine, kao i mnogih drugih poteza koje povlači Budimir, Lijanović je kazao da predsjednik FBiH ima Ustavom predviđene ovlasti, te da je formirao vlastitu stranku.

On je zaključio da se ne može utjecati na rad predsjednika FBiH.

– Smjena ministra Krajine meni ništa ne donosi. Moj glas u Vladi FBiH je u interesu građana i nema trgovine – kazao je Lijanović.

Lijanović je, inače, sazvao konferenciju za novinare na kojoj je kazao kako žali što je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo od Budimira tražio da ga smjeni.

Izrazio je žaljenje, kako je naveo, “što je potpredsjednik FBiH, kao ozbiljna politička figura prihvatio da bude u službi tuđih ciljeva”.

Ministar je navedena obrazloženja u Kebinom pismu nazvao apsurdnim, no rekao je da će poštovati odluku predsjednika FBiH o njegovoj smjeni, ma kakva ona bila.

Smatra da ovakva inicijativa ne može ništa sutinski popraviti u FBiH.

Odbacio je navode iz Kebinog javnog poziva za njegovu smjenu, o zloupotrebi položaja kod isplate poticaja, a u vezi sa aferom “Hypo banka” u kojoj je njegovo poduzeće “Lijanovići” d.o.o ovu banku oštetila za više od 64 milijuna KM, kazao je da je zapravo on u svemu ovome oštećena stranka.

Lijanović je, po principu “vjerujte meni, a ne nadležnim institucijama” čak negirao da njegove firme imaju dugova po osnovu PDV-a i carina, iako je Uprava za neizravno oporezivanje BiH objavila spisak najvećih dužnika po kojem firme u indirektnom i direktnom vlasništvu Lijanovića samo po osnovu PDV-a državi duguju blizu pet milijuna maraka.

Revizorski izvještaj o nezakonitostima u njegovom ministarstva nazvao je politički naručenim.

Navodi se da sam upravljao Fondacijom ODRAZ. Ja jesam član UO ODRAZ-a, ali tamo nisam mogao napraviti više nego ostali članovi UO, a njih je sedam. Kao jedinka sam se stalno zalagao da Fondacija radi u punom kapacitetu, da deblokiramo sredstva namjenjena za mala i srednja poduzeća i napokon smo ih deblokirali“, kaže Ivanković Lijanović.