Lijanović navodno bespravno dogradio apartman u Makarskoj

A kojom je magijom mogao uzurpirati 30 metara kvadratnih zajedničkog prostora svih stanara zgrade, novinari Slobodne su upitali Jozu Ivankovića Lijanovića. Kako kaže, ništa on nije uzurpirao i sve što je sagradio je njegovo.

Da se u cijeloj Dalmaciji, pa tako i u Makarskoj ljeti iznajmljuje i svaka šupa, garaža i rupa, to nam je odveć poznato. Ali da se stanovi u stambenoj zgradi proširuju na način uzurpacije zajedničkog dijela svih sustanara i protupožarnog puta, e to nam je sada postala novina.

I takav se apartman iznajmljuje za 187 eura po jednoj noći. Naime, na Facebooku je nedavno osvanuo plaćeni oglas stranice Ulica Ruđera Boškovića 10 – Apartman Makarska. Izuzetno povoljno! Pa je tako u ironično sročenom oglasu navedeno da se ”iznajmljuje vrlo povoljno friško nelegalno izgrađen apartman u centru Makarske, udaljen 80 metara od centralne makarske plaže. Cijena najma je više nego povoljna jer nema PDV-a, nema kategorizacije, nema turističke pristojbe. Sva zarada ide direktno nelegalnim investitorima. Ne brinite, vaši novci idu direktno u naš džep”.

Potom su novinari Slobodne Dalmacije kontaktirali izrađivača ove Facebook stranice – jednog od 25 stanara zgrade iz te ulice koja se nalazi tik do hotela ”Palma”, a koji nam je pojasnio da je riječ o “Makarska Beach Apartments Mara”.

Nelegalno sagrađen apartman djelo je, kako piše Slobodna, svima poznatog hercegovačkog poduzetnika Joze Ivankovića Lijanovića, koji u ovoj zgradi ima četiri stana i dva poslovna prostora.

I taj je jedan od stanova u prizemlju pretvorio u apartman na način da je uzurpirao 30 metara kvadratnih zajedničke površine svih stanara pa zgrada ne može dobiti uporabnu dozvolu, a nije je mogla dobiti ni prije jer je tehnički pregled zgrade utvrdio značajna odstupanja u odnosu na građevinsku dozvolu.

“Glavni razlog negativnog tehničkog pregleda zgrade je Lijanović, čije je izvođenje ventilacije u garažnom prostoru suprotno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli, kao i zatvaranje protupožarnog prilaza s južne i istočne strane zgrade u privatne terase. U zgradi zimi nitko ne živi, a ova kreativna nadogradnja osvanula je u svibnju prošle godine, a počeli su je iznajmljivati ovog ljeta.

Zgrada je inače sagrađena 2006. godine čudnom kombinacijom nekoliko investitora pa u zgradi ima stanova moćnih hercegovačkih tajkuna koji su ih nekako dobili na poklon, a neki su stanove čak i kupili. No, to je sada manje bitno od činjenice da zgrada zbog nelegalno sagrađenog apartmana i Lijanovićevih instalacija ne može dobiti uporabnu dozvolu.

Prilikom gradnje apartmana od 70 kvadrata, od kojih je 30 u vlasništvu svih nas stanara, Lijanović nikoga od nas nije pitao suglasnost. Čudnovatu građevinu smo početkom godine prijavili građevinskoj inspekciji, ali nikada nismo dobili odgovor”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju vlasnik jednog od stanova, koji dodaje da zgradom upravlja tvrtka “Corrigo”.

Potom su novinari u više navrata nazvali Milana Raiča, vlasnika “Corriga”, koji je kazao da mora vidjeti o čemu se tu radi i nakon toga nam se više nije htio javiti na mobitel.

Potom su kontaktirali i Državni inspektorat RH, Sektor za nadzor građenja, a iz kojeg su kazali da je prijava nelegalne građevine stavljena u plan rada građevinske inspekcije.

“Po okončanju inspekcijskog nadzora izvijestit ćemo vas o utvrđenom”, kazali nam iz Inspektorata.

A kojom je magijom mogao uzurpirati 30 metara kvadratnih zajedničkog prostora svih stanara zgrade, novinari Slobodne su upitali Jozu Ivankovića Lijanovića. Kako kaže, ništa on nije uzurpirao i sve što je sagradio je njegovo.

“Sve je to moje, moja zemlja i moj apartman i ništa ja nisam uzeo od zajedničkih prostorija. To je moj apartman uz koji se nalazila terasa koju sam sada samo natkrio. Ma sve te prijave podnose naši bezdušni Hrvatići koji samo mlate bez ikakve veze i to je taj hrvatski jal. Za svoj apartman sam napravio legalizaciju i sve je tu uredno, a za natkrivanje nisam trebao ishoditi građevinsku dozvolu”, kazao je Lijanović.