Published On: Čet, ruj 9th, 2021

Lijanović dobio od države 10.000 KM i čeka odluku za još 30.000 KM

Sljedećeg tjedna pred Upravnim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine bit će nastavljeno ročište Jerki Ivankoviću Lijanoviću, bivšem ministru u Vladi Federacije BiH i lideru stranke Radom za boljitak, po tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog uhićenja i pritvaranje u rujnu 2015.godine u aferi “Meso”.

Za naknadu štete Jerko Ivanković Lijanović i njegov brat Slavo, u dva odvojena predmeta tražili su po 40.000 KM.

Ova informacija potvrđena je za “Avaz” iz Pravobraniteljstva BiH.

Sud BiH je u studenom 2019. godine donio oslobađajuću presudu

Oni su tužili državu zbog procesa u kojem su bili uhićeni, a kasnije optuženi, a pa zatim prvostupanjski osuđeni na 12 godina zatvora (Jerko Lijanović), a brat Slavo na 10 godina.

U listopadu 2018., Sud BiH je prvostupanjskom presudom osudio Ivankovića Lijanovića na 12 godina zatvora zbog organiziranog kriminala i pranja novca, te novčanu kaznu u iznosu 50.000 KM.

Nakon žalbi na presudu, Apelacijsko odjeljenje Suda BiH je u studenom 2019. godine donio oslobađajuću presudu za Ivankovića Lijanovića, kao i njegovog brata Slavu.

Međutim, kako doznaje Avaz, Jerko Lijanović je dobio presudu na iznos od 10.000 KM nematarijelne štete zbog pritvora, a dok se čeka odluka za iznos od 30.000 KM za materijalnu štetu, točnije plaće koje nije mogao ostvariti kao predsjednik Uprave firme “Lijanovići”.

O tome će biti raspravljano sljedećeg tjedna u Sudu BiH. Isti iznos je dobio i brat Slavo.

Lijanović se od rujna prošle godine nalazi na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu u Zenici.

Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravosnažno osudio na sedam godina robije po optužnici Tužiteljstva Tuzlanske županije za zloupotrebu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ove županije i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

Pravosnažnom presudom se od Lijanovića oduzima imovinska korist pribavljena kaznenim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
vitina
vitina
1 godina prije

Ovi Lijanovići su zoran pokazatelj podmuklosti bošnjačke politike, i njihove spremnosti da se udruže i sa “crnim đavlom” da bi preglasali Hrvate. Mada su Lijanovići zajedno sa HSP-om imali mali udio glasova u hrvatskom glasačkom tijelu, oni su sve učinili u suradnji sa tadašnjim VP Inzkom da preglasaju Hrvate i u vlast uvedu ove kriminalce. Sa tom vlašću je udaren posljednji čavao u lijes Aluminijskog.

Glasač
Glasač
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Samo da napomenem i stratešku grešku VFBiH koja nije napravila apsolutno ništa da zaštiti proivodnju u Aluminiju Mostar.

kilogram aluminija u poslijenju godinu dana poskupio je s 1,28 na 3,35 eura.

Komsicoglu
Komsicoglu
1 godina prije

Tako je vasa,mislim ustasoidna uzdanica Anto Jelavic “dobio” 10 miliona od drzave i lagano se preselio na zagrebacku adresu sa sve potjernicom iz BiH.
Isto je prijetio nekakvim tzv hrvatskim samoupravama i slicnim nebulozama.
Slicnost sa danasnjim ustasoidima je ocita.
Ista politika.
Bobanova.