Published On: Sri, lis 14th, 2015

LIDIJA BRADARA: Nova većina u FBiH je odgovorna, opredijeljena za reforme i EU

Nova parlamentarna većina je opredijeljena za EU, jer europski put nema alternativu. Stoga smatram da će nova većina biti sposobna za bolju prohodnost reformskih zakona i brže donošenje odluka, naglasila je Bradara.

Od početka krize vlasti u Vladi FBiH, kada je DF djelimice napustio vlast i izašao iz parlamentarne većine, Dom naroda je pokazao da funkcionira, poručila je u razgovoru za Vijesti.ba predsjedateljica Doma naroda Federalnog parlamenta Lidija Bradara.

– Kontinuirano smo održavali sjednice te tako pokazali da u Domu naroda postoji odgovorna većina, što ja cijelo vrijeme i govorim.
Na posljednje dvije sjednice pokazali smo i da funkcionira buduća parlamentarna većina, kojoj se, uz izaslanike koji su dosad pokazali odgovornost u radu Doma naroda, pridružio i SBB. Prilikom  glasanja o nepovjerenju Vladi samo 19 izaslanika bilo je za smjenu, a 34 izaslanik bio je protiv. Drugim riječima,  votrećinska dvećina je bila protiv. To je jako dobar znak funkcioniranja Doma naroda i odgovornosti izaslanika, koji znaju  da bilo kakvo izazivanje krize i nereda nije dobro za FBiH, rekla je Bradara.

– Ako će DF biti dosljedan i ostati pri onome što trenutačno govori, aktualni potpredsjednik FBiH iz ove stranke ponašati se koretno na način da neće praviti nikakve prepreke ili biti kočničar uspostave nove parlamentarne većine, ja sam optimist. U ovom trenutku DF mora preuzeti odgovornost za krizu u FBiH koju su sami izazvali. Mislim da nitko u BiH ovog trenutka nije spreman niti želi dalje produbljivati krizu, rekla je Bradara o mogućem brzo formiranju stabilne većine u FBiH.

Na upit vjeruje li da će se DF povući iz vlasti, kaže kako su, odlukom DF-a o odlasku u oporbu, svi predstavnici ove stranke u izvršnoj vlasti trebali podnijeti ostavke.

– Međutim, oni to nisu napravili očito iz nekih svojih razloga. Smatram da je moralno da potpredsjednik FBiH i potpredsjednici Domova iz DF-a podnesu ostavke, budući da je DF odlučio biti oporbena stranka, rekla je Bradara.

Gvoreći o tome u kojoj mjeri će nova koalicija doprinijeti stabilizaciji prilika u FBiH, te bržem i prohodnijem provođenju reformi, ističe kako će u u ovom mjesecu imati tri sjednice Doma naroda.

– Prema urađenim analizama našeg rada i aktivnosti, kao i sumiranja svih akata koje nam je dostavila Vlada, moram iskazati zadovoljstvo zbog činjenice da je Dom naroda u ovom mandatu, usprkos teškoj situaciji i uvjetima u kojima smo radili, donio približno 100 akata,(odluka, nacrta zakona, reformskih zakona). Nova parlamentarna većina također je opredijeljena za EU, jer europski put nema alternativu. Stoga smatram da će nova parlamentarna većina biti sposobna za bolju prohodnost reformskih zakona i brže donošenje odluka, naglasila je Bradara.

– Jedan od novih izazova u idućem razdoblju svakako je donošenje Zakona o državnoj službi. Trenutačno je na uvidu svim zainteresiranim stranama od kojih očekujemo očitovanje, odnosno da kažu ono što imaju. I ovo će zakonsko rješenje vjerojatno izazvati burne reakcije. No, moram reći da su one sasvim očekivane jer reformski put kojim smo krenuli nije jednostavan niti lagan. Iako svjesti toga mi ostajemo opredjeljeni za reforme od kojih nećemo odustati. Očekuje nas usvajanje sustavnih i krupnih zakona, poput onih iz oblasti financija, poljoprivrede, te energetike. Usporedo radimo na poboljšanju javne uprave i zakonima koji će uvesti disciplinu i u financijskom i fiskalnom sektoru, koja nam nedostaje. Cilj svih zakona koji su trenutačno u proceduri i koje planiramo donijeti je stvoriti što bolje uvjete za razvoj gospodarstva ali i krenuti s reformama u drugim oblastima poput mirovinskog sektora, istaknula je Bradara.

Na upit smatra li da bi preslagivanje vlasti radi stabilizacije prilika u BiH trebalo ići po vertikali od državne do nižih razina, kaže da je upravo takav princip HDZ BiH zagovarao od početka postavljajući kao glavni prioritet legitimitet stranaka koje su dobile povjerenje unutar svojih naroda, ujedno i građana.

– Mislim da bi formiranje vlasti po vertikali bilo dobro, a napominjem i da na pojedinim razinama već imamo taj model. SBB je dao podršku formiranju vlasti u dvije županije, odnosno kantona, rekla je Bradara.

Naglasila je kako vjeruje u budućnost BiH i smatra da uz veliku odgovornost “možemo i moramo realizirati sve ono zbog čega su nam birači dali povjerenje”.

– Mi ne želimo da ljudi odlaze iz BiH, jer mislimo da u našoj državi postoje kapaciteti i mogućnosti stvaranja ekonomskog ambijenta u kojem će svi moći živjeti od svojeg rada, Iako svjesni da su rezovi koji nas čekaju bolni, smatram da ne postoji reforma koju ne možemo provesti u BiH, ukoliko postoji iskrena namjera i odgovornost, jer euroski put, podrcratav još jednom, nema alternativu, navodi Bradara. Dodaje kako su svjesni da su rezovi koji slijede bolni, ali smatra da ne postoji reforma koju ne mogu provesti u BiH, ukoliko postoji iskrena namjera i odgovornost, jer euroski put, podcratava još jednom, nema alternativu.

– Europska komisija pomaže institucijama vlasti u BiH kako bismo po standardima i pravilima ponašanja EU stvorili uvjete za lakše funkcioniranje i donošenje odluka i zakona u parlamentima, odnosno pomaže parlamentima u kapacitiraju za posao koji im predstoji. U Twinning projektu postoji niz aktivnosti koje mi sami želimo ostvariti u oba doma Federalnog parlamenta. On podrazumijeva bolju prohodnost informacija, aktualnije web stranice kako bismo imali što bolju komunikaciju s građanima, medijima, javnosti uopće, te proračunake jedinice, komisije za europske integracije, kao i donošenje odluka na svim razinama na isti način. Baš zato se radujem zakonu o državnoj službi, koji će sigurno omogućiti da od postojećih kapaciteta odaberemo najbolje, istaknula je Bradara govoreći o Twinning projekat, koji je u fazi implementacije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare