Četvrtak, 23 svibnja, 2024

LIDERI TROJKE: Urađen fenomenalan posao, ali veći dio tek predstoji nakon 21. ožujka

Must Read

Lideri Trojke, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, ministar prometa i komunikacija BiH i predsjednik Naše stranke Edin Forto i premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavili su danas da Bosni i Hercegovini tek predstoji veći dio posla na europskom putu nakon 21. ožujka, mada je, kako su ocijenili, dosadašnji učinak fenomenalan.

Govoreći u emisiji BHT1 o predstojećoj sjednici Vijeća Europske unije i očekivanju ‘zelenog svjetla’ za početak pregovora BiH o članstvu u EU, Nikšić je kazao kako su bili optimisti kada je u pitanju preporuka Europske komisije.

– Bili smo iznenađeni stavom koji je nama satisfakcija za sve ono što smo prošli i uradili u ovom razdoblju. Bili smo etiketirani za popuštanje, izdaje, prodaje. Danas nas pitaju kako smo dobili a nismo ništa dali, pa sad i tu pokušavaju napraviti razdor. Niti smo što dobili mi niti su oni šta izgubili, ali su dobili građani BiH – rekao je Nikšić povodom toga što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nedavno izjavila da će preporučiti otpočinjanje pregovaračkog procesa, pohvalivši učinak aktualne vlasti.

– Von der Leyen nije morala reći da je za ovu godinu urađeno više nego posljednjih deset godina. Dala je procjenu na koju su oni donijeli odluku i preporuku. Ja smatram da će u razdoblju koje slijedi prevagnuti mišljenje većine. Sedam državnih sekretara još jednom su dali punu podršku BiH i da ćemo dobiti zeleno svijetlo – kazao je Nikšić.

On smatra da će to dati relaksaciju i u vezi s donošenjem zakona koji su europski uvjeti, posebno zakona o sudovima, a i u svemu ostalom iako tek predstoji obimniji dio posla.

Napisana preporuka Europske komisije je fantastična, po mišljenju Elmedina Konakovića, a temelji se ne na osnovu osjećaja nego činjenica i urađenog posla u BiH, većeg nego u zadnjih deset godina.

– Mi smo svoj dio završili u objektivnim okolnostima. Ocijenjeno je ocjenom 5 što smo do sada uradili – kazao je Konaković.

On je optimista da Nizozemska, Danska ili neka druga zemlja ipak neće, mada mogu, u predstojećoj drugoj fazi utjecati politički na eventualno blokiranje prijedloga Europske komisije.

– Hoće li sada oni apostrofirati neke naredne korake prije prve zajedničke sjednice, koje moramo i bez njih završiti i isporučiti, to bi se moglo dogoditi. Klub prijatelja BiH (Grčka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Slovenija, Češka i Italija) su stavili svoj kredibilitet i zagovaraju ozbiljno otvaranje pregovara, čak je i Njemačka zadovoljna onim što smo uradili. Ima tu geopolitičkog momentuma koji nam je išao na ruku, agresija Rusije na Ukrajinu, ali mi smo ovu priliku posvećeno zgrabili svim silama i nadam se da ćemo dobiti nagradu 21. ožujka navečer – rekao je Konaković.

Predstoji “temeljno snimanje“ od Europske komisije, “magnetna rezonanca“, ističe Edin Forto.

– Nije to da mi sada nešto previše pregovaramo pa oni nama popuštaju. Pregovaranje je – hoćete li danas ili za tri godine usvojiti što oni traže. To je pregovaranje. Pregovarate o roku a ne o nekim drugim stvarima. U sektoru transporta samo postoje dva poglavlja koji imaju 1.400 odluka za koje morate dići ruke na svim razinama države i parlamentima, da bi samo jedna točka bila usklađena s EU. Eh zamislite sada druge zakone gdje morate riješiti na svim razinama – kaže Forto naglašavajući da slijedi nevjerojatan posao budu li evropski partneri dali zeleno svijetlo za otpočinjanje pregovora./HMS/

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Murphey Pristaje na Gotovinsku Isplatu Plaća: “Ali 10% Meni!”

U bizarnom preokretu diplomatske sapunice, američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, pristao je na prijedlog HDZ-a o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -