LICEMJERNI ZAPAD: Bore se protiv Rusije radi iste stvari a prisiljavaju Srbe da potpišu vlastiti Krim

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti danas će u Bruxellesu nastaviti dijalog pod okriljem Europske unije, a glavna tema sastanka bit će Prijedlog EU o normalizaciji odnosa, poznat i kao francusko-njemački plan.

Šef europske diplomacije Joseph Borell i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prvo će, odvojeno razgovarati s Vučićem i Kurtijem, nakon čega će uslijediti zajednički sastanak.

Europska služba za vanjske poslove (EEAS) najavila je i da će se Borell obratiti javnosti po završetku zajedničkog sastanka, prenosi Beta.

Dužnosnici u Bruxellesu, upućeni u dijalog, rekli su novinarima iza zatvorenih vrata da EU i SAD očekuju da Vučić i Kurti danas prihvate prijedlog EU kao polazište za cjelovitu, pravno obvezujuću normalizaciju odnosa dvije strane, i da počnu razrađivati načine njegove primjene u roku od nekoliko mjeseci, uz istovremeno neizostavno formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

Vučić je više puta rekao da ne smije objaviti sadržaj Prijedloga EU, ali je potvrdio medijske navode da točka četiri predviđa da se Srbija ne protivi ulasku Kosova ni u jednu međunarodnu organizaciju.

I Vučić i Kurti su uoči sastanka primili zajedničko pismo predsjednika Francuske Emmanuela Macronea, njemačkog kancelara Olafa Scholza i premijerke Italije Giorgie Meloni.

Vučićev ured nije objavio sadržaj pisma. U pismu Kurtiju, prema priopćenju Vlade Kosova, lideri tri vodeće zemlje EU izrazili su uvjerenje da je prihvatanje i provođenje prijedloga EU od fundamentalnog značaja za opću dobrobit građana, mir i prosperitetni razvoj regije i europsku perspektivu Kosova./HMS/