Published On: Tue, Sep 5th, 2017

LICEMJERAN NEKI DEČKO: Izabran preglasavanjem Srba, popuje o njihovoj konstitutivnosti

Zanimljivo je gledati predstavnike SDP-a i SDA-a kada govore o ovoj temi. Bakir Izetbegović je nedavno izjavio „da ne vidi nijednog razloga da se ovo pitanje ne riješi“.

Ja ipak vidim da je jedan od osnovnih, ali ne i jedini, razlog upravo želja SDA da se ovo pitanje ne rješava.Uzmemo li u obzir i nedavnu posjetu čelnika SDA Mostaru i Izetbegovićeve izjave o podršci izmjenama izbornog zakona kako bi se osiguralo da Srbe i Hrvte u FBIH mogu predstavljati oni koji se biraju tamo gdje Srbi i Hrvati žive, očito je da ni za SDA nisu u prvom planu. Čini se da su pored planova o podjeli Bosne i Hercegovine, krenuli i sa podjelama unutar Federacije po nacionalnom principu, pa se Srbi i Hrvati u FBIH ne uklapaju u njihove planove, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba potpredsjednik FBiH Dilan Munović.

Dilan Munović ne postoji. Al postoji Milan Dunović. On je sarajevski Srbin na liniji većinskog bošnjačkog unitarizma. Tako će oštro progoviriti o konstitutivnostima na nižim razinama, dok mu konstitutivnost na najvišim razinama ništa ne znači. Zašto bi mu značila? Da se poštuje konstitutivnost Srba na razini FBIH Dunović ne da ne bi bio potpredsjednik FBIH nego ga ne bi bilo na političkoj karti FBIH. Zato je njegov istup u kojem pod tepih gura konstitutivnost Srba na razini FBIH kao i Hrvata, jer to omogućuje dunovićizaciju FBIH licemjeran. Kao što je licemjerna njegova zabrinutost za prava Srba u HNK. Jer da Srbi u HNK i u HBŽ vrijede isto kao Dunović, Dunovića bilo ne bi. Stoga je Dunoviću u interesu da se Izborni zakon u FBIH koji bi omogućio Srbima i Hrvatima da konzumiraju svoju ustavna prava nedopustiv. I stoga on namjerno priču prebacuje na niže nivoe. Dakako konstitutivnost Srba u HNK nešto je što je neodvojivo od procesa provođenja konstitutivnosti koju Ustav BIH vidi kao natkrovljujući princip. No znakovito je da političko Sarajevo kada im konstitutivsnot treba kao političko sredstvo mašu njome. Kad im ne treba onda nam trpaju Dunoviće, Komšiće itd.

Zna Dunović koliki je licemjer. I na čijoj nesreći se ustoličio za potpredsjednika. No ako mu postavite to pitanje on će kazati , ma hajte, ili možda “gledajte ja sam ipak izabran prema univerzalnim građanskim vrijednostima”. To je ono kad narod koji je protjerao bira predstavnike narodu koji je protjeran. Što je baš univerzalno.

Joj ispričavamo se. Zaboravili smo da je u BIH nedozvoljeno govoriti da je u Sarajevu bili tko kog ćerao i da je tamo sve fina raja. Zukina. Seferova. Mahmuljinova. WTC raja.

U Republici Srpskoj pak, (to je ono genocidno parče BIH), Srbi Bošnjacima nisu postavili Dunovića. Tamo stoluje legitimni bošnjački potpredsjednik. Toliko o Sarajevu i dobrim namjerama istog za građenje suživota. Tu priču mogu prodavati naivnijem dijelu međunarodne zajednice u BIH . Srbima i Hrvatima u FBIH jok.