Srijeda, 29 svibnja, 2024

Leutarov sin: Hvala Radončiću što traži da skinemo političku mafiju

Must Read

Porodice žrtava političkih likvidacija koje su počinjene u Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina, pozdravile su činjenicu da se o ovoj tabu temi konačno progovorilo u Parlamentu BiH.

Dokazi i činjenice o političkim likvidacijama i njihovom zataškavanju, koje je u Parlamentu iznio predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, žrtve su dočekale kao nadu i ohrabrenje da će s mrtve tačke konačno biti pomjerene istrage o tim zločinima! 

Blistavi um

Sin generala Sefera Halilovića, Semir Halilović, koji je u političkom atentatu izgubio majku i daidžu, kaže za naš list da je „krajnje vrijeme da se Bakir Izetbegović i šef njegovog kabineta Bakir Sadović dobrovoljno uključe u istragu u vezi s atentatom na porodicu Halilović“. Ako nemaju ništa s tim atentatom, kao što je Izetbegović ustvrdio, Semir poručuje Bakiru neka pomogne u istrazi svojim saznanjima, jer, dodaje Halilović, „njegova šutnja očito govori da njemu nije u interesu da se rasvijetle politička ubistva“.

 

Davorka Ugljen: Nezaštićena sam od prvog trenutka

 

– Mislim da im je vrijeme da, ako s ovim nemaju ništa, dobrovoljno pomognu istragu ili, ako ne, onda se nadam da će uskoro biti vrijeme da ih mimo njihove volje pozovu u Tužilaštvo BiH. Znam sasvim sigurno da je Fikret Muslimović bio inspirator ovog zločina i da ga Bakir Izetbegović u svom kabinetu ne drži jer ga smatra blistavim umom, već je to bratstvo iskovano u krvi – tvrdi Semir Halilović.

Ivica Leutar, sin ubijenog Joze Leutara, bivšeg doministra unutrašnjih poslova FBiH, kaže da je zahvalan ministru Fahrudinu Radončiću (SBB) što jedini pokreće pitanje ubistva ne samo njegovog oca nego i svih drugih političkih ubistava.

– Dakle, da se konačno pokrene to pitanje da ne budemo taoci tih nekoliko zločinaca, i da raskrinkamo konačno tu političku mafiju. Konačno se o tome govori na takvoj razini kao što je Parlament. Zamislite koliko tih ubojica hoda slobodno. Dovoljno je krenuti od tih silnih ljudi koji su prikrivali istrage i doći će se do nečega – kaže Ivica Leutar.

 

Semir Halilović: Nadam se da će biti pozvan u Tužilaštvo

 

On dodaje da su rađene brojne opstrukcije istraga te da država nije stala iza žrtava. Sve govori, kako kaže Leutar, izjava Branka Šljivara, koji je radio na predmetu ubistva Joze Leutara, koji je svojevremeno izjavio da bi se taj slučaj riješio da ima političke volje.

Povreda van posla

Davorka Ugljen, supruga ubijenog Nežada Ugljena, bivšeg zamjenika direktora AID-a, kaže za „Avaz“ da je nakon punih 17 godina skoro izgubila nadu da će ubice njenog muža biti otkrivene, s obzirom na to da se, kako tvrdi, istraga godinama opstruira.

– Vjerujte, ja za to nemam snage. Nemam više ni života ni živaca. Koštalo me sve ovo. Boli me, a i strah me bilo koga spomenuti. Nezaštićena sam od prvog trenutka. Dovoljno je reći da sam tek 1997. godine dobila papir da je Nedžad umro od posljedica povrede van posla – priča Davorka Ugljen.

Čudno je što Bakir i SDA nikada nisu podržali istrage 

Ivica Leutar podsjeća da je Bakir Izetbegović sve vrijeme bio dio vrha SDA.

– SDA je postavljala ključne ljude u tajnoj službi, MUP-u… Nikada s njegove strane i vrha te stranke nismo dobili nikakve izjave potpore u otkrivanju ubojica. Zar to nije malo čudno? To je stvarno malo neobično – kaže Leutar

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -