Published On: Sub, ruj 8th, 2018

LEKCIJA VELIKOG MEĐU NAMA: Konjičanin Anis podigao spomen-kapiju ubijenim dječacima Petru i Pavlu

Bosanski, bošnjački, srpski, hrvatski, pravoslavni, katolički, muslimanski najvažnije su riječi -prefiksi u jeziku bh. građana. One određuju gdje tko pripada, gdje je kome mjesto, kako da se ponaša, razmišlja. Na svu sreću ima izuzetaka, rijetki su i stoga toliko dragocjeni.

Anis Kosovac iz Konjica je svima nama pokazao što to znači biti Čovjek.

 

Čin je to običnog građanina koji je svojom zadudžbinom zauvijek zacementirao sjećanje na nevine žrtve koje su to postale samo zbog imena, samo zato što su bili Srbi u Konjicu.

Priču o Petru i Pavlu iz zaborava je otrgao Dragan Bursać tekstom “Treće streljanje dječaka Petra iz Konjica” zbog kojeg je dobio nagradu European Press Prize 2018. u kategoriji “Mišljenje”.

Podsjećamo, u srpnju 1992. godine šestorica pripadnika Specijalne policije iz sastava Interventnog voda Stanice javne sigurnosti  Konjic odveli su tri člana ove porodice Golubović iz stana i strijeljala. Supružnici Đuro, Vlasta i petogodišnji Pavle ubijeni su odmah, a sedmogodišnji Petar je ubijen naknadno.

Za ubojstvo obitelji  Golubović pred Općinskim sudom u Mostaru osuđen je Miralem Macić na 12 godina zatvora. Kada je izašao iz zatvora uhićen je ponovo, po novoj optužnici za ratni zločin – ubojstvo trojice civila srpske nacionalnosti. Suđenje nije dočekao jer je umro u siječnju 2012., dan prije razmatranja sudske nagodbe.

Trinaest bivših pripadnika Armije RBiH, Teritorijalne odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Konjicu uhićno je zbog zločina nad desetinama žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare