Subota, 25 svibnja, 2024

Lažni reket: Lagumdžija od laži, preko besramne laži, do statistike

Must Read

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je na jučerašnjoj sjednici Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu.

Za predloženi budžet glasao je 31 poslanik, osam ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. Protiv budžeta glasali su poslanici SDA i Stranke za BiH, dok je suzdržan bio poslanik DNZ-a..

No, konačna  potvrda budžeta desiće se uskoro na sjednici Doma naroda PSBiH gdje delegati SDA neće glasati za predloženi budžet, ali neće koristiti ni mehanizme kojima bi mogli blokirati njegovo usvajanje.  Potpuno je dakle jasno da problem s državnim budžetom nije u tome što se SDA protivi njegovom usvajanju, nego u tome što se SDP ne usuđuje sam preuzeti odgovornost za njegovo usvajanje.

Sve i svašta je lider SDP-a pokušao kako bi opravdao apsurd u kojem država dobija manje novce nego ikada. Tako je Lagumdžija iznio sljedeći podatak: „Da je 2008. godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH imala neto prihod od četiri milijarde i 923 miliona KM, a da se ove godine možemo samo nadati toj cifri“.

Bila je to notorna neistina. Podaci UIO to potvrđuju:

– Već sljedeće, 2009 godine prihod je premašen za 200 miliona maraka i iznosio je 5 milijardi i 171 milion KM. Još veći prihod ostvaren je u 2010. U ukupnom iznosu prihodi su porasli za 352 miliona i iznosili su 5 milijardi  530 miliona KM. A u 2011 godini, upravo u onoj u kojoj je Lagumdžija u 4 oka bez svjedoka dogovarao o zamrzavanju državnog budžeta, prihodi od PDV-a porasli su na rekordan nivo od 5 milijardi 878 miliona KM. Dakle, nisu rekordni prihodi bili 2008. godine kako tvrdi Lagumdžija, već upravo prošle godine kada su porasli za skoro cijelu milijardu maraka.

I ne samo to. Rast prihoda nastavljen je i u prvom kvartalu 2012 godine, i to po rekordnoj stopi od 8 posto pa je već sada posve izvjesno da će se do kraja godine na jedinstveni račun UIO sliti više od 6 milijardi maraka.

A da su u laži zaista kratke noge govore i sljedeće dvije izjave …

Zlatko Lagumdžija za Hayat: „Budžet institucija BiH je neuporedivo veći i jači nego što je to bio ijedne godine do sada“.

Valentin Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a:  “Ostaje da se vidi kako će proračun, koji je manji od zadnjeg proračuna usvojenog u redovnoj proceduri za 2010. godinu, utjecati na funkcioniranje državnih institucija“.

Ovaj tekst stoga ćemo zaključiti starom narodnom izrekom: “Postoje tri vrste laži: laž, besramna laž i statistika.” (Vijesti.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -