Published On: Uto, pro 15th, 2020

LAVROV SE SUSREO S HRVATSKIM ČLANOM PREDSJEDNIŠTVA: Tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna

Nakon što se  sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, šef ruske diplomacije razgovarao je sinoć u Sarajevu s  Draganom Čovićem.

Hrvatski član Predsjedništva BIH, kojem je preglasavanjem od strane federalnih”partnera” u bošnjačko-hrvatskoj federaciji neravnopravnih naroda uskraćeno pravo konzumacije ustavnog prava  upoznao je ministra s političkim prilikama, gdje je naglasio izmjene Izbornog zakona BiH kao imperativ i garant ravnopravne budućnosti te kazao kako politički dijalog ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa.

Istaknuo je i kako su hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici u potpunosti opredijeljeni za budućnost BiH u Europskoj uniji i NATO-u. Kazao je kako rad na izgradnji europske BiH nema alternativu te da legitimni predstavnici Hrvata predvode politiku europskih i euroatlantskih integracija, priopćeno je.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BIH, prilikom sastanka su dužnosnici razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te EU i NATO putu Bosne i Hercegovine te o 25. obljetnici Daytonskog mirovnog sporazuma. Također su govorili o ekonomskoj suradnji i bilateralnim odnosima te stanju koronavirusa.

Istaknuto je kako su, u svjetlu 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, dužnosnici naglasili obostranu predanost očuvanju mira i stabilnosti u BiH. Istaknuta je važnost zaštite ustavnopravnog poretka, čime će se doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji unutarnjih prilika i osiguravanju socio-ekonomskih i integracijskih pomaka. Osobito važnom je, kako je priopćeno, istaknuta činjenica kako tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna te da se prava konstitutivnih naroda ne smiju nijekati.

-U razgovoru o bilateralnim odnosima, ponovno je naglašena predanost Ruske Federacije, članice Vijeća za provedbu mira, unutarnjoj stabilizaciji BiH i dugoročnom razvijanju BiH kao suvremenog europskog društva, priopćeno je.

Na koncu, dužnosnici su komentirali i stanje koronavirusa u BiH. Tom je prilikom Čović naglasio zadovoljstvo međunarodnom solidarnošću kao i zahvalnost za pomoć koju je Ruska Federacija ukazala BiH za što skorije nadvladavanje koronavirusa.

Sastanku su, osim predsjednika HDZ-a BiH i zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH dr. Dragana Čovića i ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, nazočili i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić i Nj.E. veleposlanik Rusije u BiH Petr Ivantsov.

Sastanak je trajao oko 30 minuta, no nije poznato o čemu su razgovarali.

Dragan Čović nije se želio obratiti novinarima nakon susreta s Lavrovim u hotelu “Europa”.

Lavrov će tijekom boravka u BiH obaviti zvanične susrete sa bošnjačkim nelegitimnim članovima Predsjedništva BiH (Niti Komšić niti Džaferović nemaju 50% potpore bošnjačkog naroda). Lavrov bi se trebao susresti i sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>