Published On: Pon, stu 3rd, 2014

Lajčak pozvao bh. političare na reforme u pravcu EU-a

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, koji je bio i visoki međunarodni predstavnik za BiH, pozvao je političare u toj zemlji da što prije uspostave vlast i provode reforme u pravcu približavanja Europskoj uniji.

“Političke stranke u BiH trebale bi se što prije dogovoriti i uspostaviti vlast, ali da ona bude kvalitetna, počne provoditi reforme i osigura kretanje BiH prema EU-u”, rekao je Lajčak u intervjuu za Dnevni avaz.

Pri tome je rekao kako se međunarodna zajednica ne bi trebala uplitati u to tko će činiti vladajuću koaliciju u zemlji.

“Na nama nije da kažemo tko bi trebao činiti vladajuću većinu, to je stvar vašeg dogovora”, rekao je Lajčak.

Slovački šef diplomacije je pozvao vlasti da ubrzaju reforme ističući kako BiH ne bi trebala biti obeshrabrena činjenicom da u sljedećih pet godina neće biti proširenja.

“Naša obveza za širenje EU-a je živa i primit ćemo svaku državu kada ona ispuni potrebne preduvjete. Kada vi napravite svoju domaću zadaću, mi ćemo napraviti našu”, rekao je Lajčak.

Pri tome je naveo kako bi zemlja trebala uspostaviti mehanizam koordinacije, sustav kako bi različite razine vlasti mogle jednim glasom pregovarati s Bruxellesom te se ubrazio europski put ove zemlje, prenosi Hina.

Mehanizam koordinacije u BiH nije uspostavljen zbog neslaganja bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u Federaciji BiH. Bošnjačke stranke nastoje ukloniti županije, uz državu i entitete, iz mehanizma odlučivanja, čemu se protive hrvatske stranke smatrajući da bi na taj način Bošnjaci imali apsolutnu dominaciju te da se ne bi mogle provoditi reforme koje su u nadležnosti županija.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare