Published On: Pet, lis 3rd, 2014

Lagumdžija Sorensenu: Nemojte lagati narod! Kome ste dali donatorska sredstva?

Europskom predstavniku Peteru Sorensenu sam rekao: “Nemojte više lagati narod i petljati bez potrebe”. Pitao sam ga, jesmo li mi dobili ijednu KM donacija na račun institucija. Njegov odgovor je bio ‘ne’, rekao je sinoć zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija na predizbornom skupu SDPBiH u Brčko Distriktu, priopćeno je danas iz Lagumdžijinog kabineta.

”Je li itko od naših ljudi u bh. institucijama zloupotrijebio novce, za koje sami tvrde da nam ih nisu dali? Odgovor je bio ‘ne’. Jesu li uplatili ijedan fening da krpimo priračunske rupe. Odgovor je bio ‘ne’. Kažite i pokažite kome ste dali te novce”, rekao je Lagumdžija, javlja Fena.

Također je istaknuo da je zajednički organizirana donatorska konferencija na kojoj su skupljena značajna donatorska sredstva za obnovu BiH, na ovaj način devalvirana jer još nijedna KM donatorskih sredstava nije stigla u BiH. Zato inzistira da se bh. javnosti kaže kome u BiH su točno uplaćena donatorska sredstva, za koje svrhe su iskorištena ili se koriste.

Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH reagirala je jučer na priopćenje Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi sa sastankom o vanjskopolitičkim pitanjima održanom s veleposlanicima država-članica Europske unije, uključujući i veleposlanika Sorensena.

Priopćenje sadrži rečenicu: “Veleposlanik Sorensen je ovom prilikom rekao da nijedna konvertibilna marka nije uplaćena na račun institucija BiH kao i da nije bilo zloupotreba niti krpljenja proračunskih rupa iz donatorskih sredstava.”

Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika EU je priopćila da je time netočno predstavljen razgovor i da veleposlanik Sorensen nije dao izjavu koja mu je pripisana.

Tijekom razgovora o donatorskim sredstvima za oporavak od poplava, koje je započeo ministar inozemnih poslova BiH, veleposlanik Sorensen je, ustvari, rekao da je shvatio da su sredstva koja su obećali Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka prebačena u BiH i da su ostali bilateralni donatori spremni da prebace sredstva kad vlasti BiH definiraju relevantne kriterije za njihovu alokaciju, priopćili su iz Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika.

Podsjećamo, lavinu je pokrenuo blog Davida Bartha, direktora misije Američke agencije za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini i pukovnika Scotta Millera, vojnog atašea SAD-a.

Barth i Miller u blogu pod nazivom ‘Nečuveno’ na stranici Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu izrazili veliko razočarenje u vlast Bosne i Hercegovine, te su upitali bh. vlasti gdje je 100 milijuna eura koje je međunarodna zajednica neposredno nakon poplava uputila za projekte obnove. Barth i Miller su u blogu ‘napali’ vlasti države ističući da su taj novac iskoristile za krpanje proračunskih minusa, te da ništa ozbiljno nisu poduzeli po pitanju saniranja štete nakon poplava.

bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare