Published On: Čet, stu 8th, 2012

Lagumdžija Sorensenu i Čoviću obrazložio dogovor s Dodikom

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija primio je šefa izaslanstva Europske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH veleposlanika Petera Sorensena i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

Razgovarano je o političkoj situaciji u BiH s fokusom na potpisani sporazum SDP-a i SNSD-a.  Predsjednik SDP-a kazao je da se radi o važnom sporazumu, tim prije što se najveći dio dogovorenih mjera tiče ekonomskog razvoja i kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i povećanja efikasnosti javne uprave.

“SDP je sa SNSD-om napravio dogovor o rješavanju ključnih problema poljoprivrednika, zaštiti domaće proizvodnje, povećanju investicija u izgradnji elektroprijenosne mreže, izgradnji koridora 5-C, deblokadi Elektroprenosa, stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, jačanju pravne države, rješavanju problema građana koji imaju kredite s valutnom klauzulom i sve druge mjere koje će osigurati bolji život građana BiH”, pojasnio je Lagumdžija.

Dogovor o reformi procedura izbora tužitelja u BiH ima za cilj usklađivanje tog sustava sa sustavima koji postoje u najrazvijenim europskim državama.

“Povod za to je što model izbora tužitelja u BiH ne postoji nigdje u Europi. Drugi i vjerojatno bitniji razlog je evidentno nezadovoljstvo građana, ali i međunarodne zajednice, rezultatima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.  O tome svjedoče i izvještaji EU o napretku BiH koji redovno konstatiraju da je borba protiv korupcije i kriminala na izrazito niskom nivou”, navodi se.

Iz SDPBiH ističu da dosadašnja reforma pravosuđa u BiH nije dala očekivane rezultate u smislu efikasnijeg procesuiranja i obračuna s kriminalom, “a poznata je činjenica da su za tužitelje imenovane osobe koje ne ispunjavaju niti minimalne uvjete za obavljanje tako odgovorne funkcije”.

“Mi u SDP-u smatramo da ovo stanje nije dobro i da se mora mijenjati, te da konačno mora početi odlučnija borba s kriminalcima”, dodao je Lagumdžija.

Lagumdžija, Sorensen i Čović usuglasili su se da jedan od glavnih ciljeva BiH mora biti primjena presude u slučaju Sejdić-Finci.

“Sugovornici su se usuglasili da je od krucijalne važnosti stvoriti povoljan ambijent za strana ulaganja”, navode iz Centra za informiranje SDPBiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare