Published On: Sun, Oct 6th, 2013

Lagumdžija, Radončić i Dodik približili stavove

SDP i SNSD približili su stavove o provedbi presude “Sejdić i Finci” i uspostavi mehanizma koordinacije za pregovore s Europskom unijom, a lideri ovih stranaka se nadaju da će idućih dana biti postignut dogovor unutar BiH o ovim pitanjima. – Smatramo da svatko od nas u okviru svojih kapaciteta treba učiniti dodatne napore i razgovarati, kako s drugim ljudima, tako između sebe ponovno, da vidimo kako da u Bruxellesu pokušamo doći do rješenja koje će dovesti do provedbe presude “Sejdić – Finci”, odnosno da mehanizam koordinacije potreban za EU bude usuglašen na najbolji mogući način u smislu njegove efikasnosti i funkcionalnosti – kazao je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija nakon jučerašnjeg sastanka s čelnicima SNSD-a. Najavljujući sastanke i s drugim liderima, Lagumdžija je kazao da misli kako je moguće doći do rješenja na principima koji su usuglašeni u Bruxellesu. Milorad Dodik, pak, ističe kako je činjenica da su gotovo svi svjesni da je došlo do kraja i da se mora donositi odluka.

– Podržali smo zaključke koji su usvojeni u Bruxellesu. Znamo da 10. listopada moramo tamo biti. Potrebno je ovih dana učiniti napor da se definiraju izbori između neka dva modela načina izbora ovdje u Federaciji BiH. Ključno pitanje je tu na federalnim partnerima, ali i mi ne bježimo od toga da budemo korisni koliko god možemo – kazao je Dodik. Uz prisustvo državnih ministara i entitetskih premijera iz dvije stranke Lagumdžija i Dodik razgovarali su i o pitanju državne i vojne imovine. Rješenje je, čini se, na pomolu i već idućeg tjedna bi moglo biti pred Vijećem ministara. – Nadamo se da će Vijeće ministara konačno doći do zakona o vojnoj i državnoj imovini koji će riješiti one probleme koje smo imali, potpuno na tragu onoga što je već ranije dogovoreno od šest, odnosno sedam lidera političkih stranaka, uvažavajući ukupni ustavni okvir ove zemlje i sve odluke koje iz toga proizilaze – kazao je Lagumdžija. O modalitetima za rješenje presude “Sejdić – Finci”, vojnoj i državnoj imovini, ali i novim investicijama, Dodik je jučer u Sarajevu razgovarao i s čelnikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, – Bliži smo nekim rješenja – ocijenio je Radončić susret koji je imao s Dodikom.

Objašnjavajući svoju poziciju prema provedbi presude “Sejdić i Finci” Radončić je kazao da on u prvom trenutku nije želio negativno govoriti o prijedlogu HDZ-a i SDA koji podrazumijeva dva izborna područja u Federaciji. Ipak, kaže, za njega je neprihvatljivo bilo kakvo rješenje koje Federaciju dijeli na hrvatski i bošnjački dio. Čelnik SBB-a smatra kako je najbolje rješenje u elektorskom modelu zasnovanom na 10 županija kao izbornih jedinica plus Distrikt Brčko, pri čemu bi se vodilo računa da jedan narod ne bira drugom narodu člana Predsjedništva BiH. ”Na tom modelu treba raditi i mislim da smo vrlo blizu da s Draganom Čovićem napravimo neku vrstu preliminarnog dogovora”, rekao je Radončić. Intenzivni razgovori stranačkih lidera nastavit će se i sljedećih dana.

VLM