Published On: Mon, Nov 18th, 2013

Lagumdžija: Mostar ne damo, SDA nećemo

SARAJEVO – Ministar vanjskih poslova BiH i lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija poručio je da ta stranka nikada neće dozvoliti podjelu Mostara.

“Mostar ne damo, SDA nećemo”, poručio je Lagumdžija na svom Twitter računu povodom izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SAD Bakira Izetbegovića da je “Mostar grad slučaj”.

“Bošnjaci jednostavno ne mogu prihvatiti princip ‘jedan čovjek, jedan glas’ u Mostaru”, rekao je Izetbegović gostujući na Face TV.

On je potvrdio da su SDA i Hrvatska demokratska zajednica BiH “gotovo” podijelile Mostar, ali je naglasio da Travnik neće biti podijeljen kako to tvrde iz HDZ-a BiH.

“Mogu i ne moraju biti dvije općine, niti moraju biti podijeljene po Neretvi. U tom gradu moramo priznati da reintegracija nije uspjela u potpunosti. Općine moraju biti, a nije bitno koliko će ih biti”, rekao je Izetbegović, podsjetivši da je ovakav Mostar djelo mirovnih sporazuma.

Lagumdžija je tim povodom na društvenoj mreži Twitter Izetbegoviću poručio: “Mostar dijeliti nikad neće, svoju stranku (SDA) mogu koliko hoće. Mostar ne damo, SDA nećemo.”

Unatoč pritiscima međunarodne zajednice, posebno Bruxellesa, da se politički lideri u BiH što prije dogovore o provedbi odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sjedić-Finci”, bošnjačkim i hrvatskim strankama u Federaciji BiH to ne polazi za rukom.

Presuda Europskog suda donijeta je još 2009. i podrazumijeva promjenu Ustava BiH, kojim će i pripadnicima manjinskih naroda biti omogućeno da se kandidiraju za najviše državne funkcije.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Lagumdzija-Mostar-ne-damo-SDA-necemo-218549.html&usg=ALkJrhjFwkVQjTGAxdW6GaKc7x4L0h2Nxg#sthash.8EX4uX0K.dpuf