KVALITETA ZRAKA IZNOSILA 266 Sarajevo jutros najzagađeniji grad u BiH: Indeks kvalitete najlošiji kod Američkog veleposlanstva

Sarajevo je jutros najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini, a indeks kvalitete zraka u 7 sati je iznosio 266.

Očigledno, zrak je vrlo nezdrav za stanovništvo.

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

image

Mjerne stanice u Sarajevu

Pojačani simptomi

Zrak je jutros nezdrav i na području Jajca i Ilijaša, u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 182 i 176, te na području Zenice u kojoj je indeks kvaliteta zraka u 7 sati iznosio 166, kao i na području Visokog gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 166.

Na području tih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti trebaju smanjiti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Umjereno zagađenje

Umjereno zagađenje registrirano je na području Bihaća, Tuzle, Livna i Lukavca, u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 87 i 77, odnosno 55.

Kvaliteta zraka jutros je dobra na području Mostara, gdje je indeks kvaliteta zraka u 7 sati iznosio 29.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanske županije te Američkog veleposlanstva u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Dnevnik.ba