KUSTURICA: Srbi su na Kosovu 40 godina persone non grata

Banjaluka – Zahtjev Ljiraka Celjaj da me na Kosovu proglase nepoželjnim tipično je za čovjeka koji osjeća krivnju. Oni već 40 godina čitav jedan narod proglašavaju nepoželjnim, pa ni ovo ne treba čuditi. Za tog Celjaj nikada nisam ni čuo, ne znam da je briljirao na nekom od filmskih područja.
Rekao je ovo za “Glas Srpski” proslavljeni srpske redatelj Emir Kusturica reagirajući na zahtjev predsjednika Udruženja filmskih umjetnika Kosova Ljiraka Celjaj, koji traži da se Kusturica proglasi nepoželjnim zbog najava da će snimiti film o trgovini organima na Kosovu.
– Uopće se ne čudim toj njegovoj reakciji. Ako je jedan narod proglašen personom non grata, zašto ne bi i čovjek koji spominje kako će u svom romanu, a kasnije iu filmu, obraditi temu trgovine organima na Kosovu. To je najbrutalnija, ali i najkarakterističnija tema vezana za ovaj vijek – kaže Kusturica.
Celjaj je rekao da najava da će Kusturica snimiti film o trgovini organima na Kosovu “predstavlja nastavak antialbanske propagande i Priština trebaju ga proglasi za personu non grata”.
– Čak bi se moglo dogoditi da taj zahtjev bude prihvaćen. Oni svako malo ruše srpskih groblja, ali mi smo tu temu stavili pod tepih. Ali ta tema je živa i ne smije da se zaboravi. Problem našeg naroda je što najčešće u kritičnim periodima zaboravimo najbolnije trenutke naše povijesti. Ja sam malo drugačiji i ne volim da se te teme zaboravljaju – kazao je Kusturica.
On je ranije najavio da će u iduće tri godine snimati film o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao jednoj od najvećih tema ovog vijeka i “najbrutalnijem aktu i najjačem znaku povratka u pagansko doba”.
– Predsjednik tog udruženja filmskih radnika trebalo bi objasniti zašto su srušili srpski bogomolje i zašto svako malo Albanci na Kosovu ruše srpski grobove. I zašto su po svjedočenjima ljudi iz Žute kuće vadili ljudima organe i tako se zajedno s međunarodnom zajednicom upisali u najbrutalniji dio povijesti 21.vijeka. Neka prvo odgovore na ta pitanja – kaže Kusturica. 

Veliki film

– Mislim da ću film o trgovini organima snimati u iduće tri godine zato što je to veliki film i podrazumijeva velike pripreme i investicije. Ideja je zapravo scenarij moje kćerke koji je napisan u onom dijelu kada smo svi bili zblanuti, a onda polako shvaćali da je to možda i najveća tema ovog vijeka – kao što se veliki romani pišu na velike teme, tako i sve drugo postaje veliko u umjetnosti onda kada se u samom zrnu pojave ti obrisi – rekao je ranije Kusturica.