TETA KOJU JE NATO ODBIO ZBOG MUDŽAHEDINA OTPRHALA JE U SAD: Poljubila je vrata. I to troja

Predsjednica Republike Željka Cvijanović ocjenjuje da je razlog posjete šefice bh. diplomacije SAD blasfemija Srpske i Milorada Dodika.

Konačni cilj njezine diplomatske posjete bio je postavljanje nove zastave na jarbol Ambasade BiH u Washingtonu, rekao je za RTRS ambasador u toj zemlji Bojan Vujić.

Turković je na svom Twitter profilu objavila da je razgovarala s dvojicom američkih dužnosnika o situaciji u BiH i regiji.

Čim se predsjednica Srpske vratila iz posjete SAD-u, tijekom koje je američkim dužnosnicima i srpskoj dijaspori objašnjavala političko-pravnu borbu Srpske za očuvanje ustavne pozicije u BiH, šefica bh. diplomacije Bisera Turković krenula je preko Atlantika.

No njezini su motivi drugačije prirode.

Spremna je otići tamo da govori protiv Milorada Dodika i Republike Srpske – navela je Cvijanovićeva.

Mislim da je iskoristila ovaj posjet Washingtonu da promijeni zastavu na Ambasadi BiH. Želim samo reći da je ministrica Turković sa svojim suradnicima došla u veleposlanstvo tijekom mog sastanka u State Departmentu i bez moje suglasnosti promijenila zastavu na Veleposlanstvu BiH – dodao je Bojan Vujić, veleposlanik BiH u SAD-u.

Vujić u izjavi za RTRS ističe da je Turkovićeva po dolasku prvo posjetila bošnjačku dijasporu u St. Louisu i Atlanti.

U Washingtonu je ignorirala sastanak s njim, iako je sastanke s američkim dužnosnicima mogla zakazivati ​​samo preko Veleposlanstva BiH, što je propisano ustaljenom procedurom.

U tome, kaže Vujić, nije uspjela.

 Ministrica nije primila nikakve sastanke s dužnosnicima američkih institucija, uključujući State Department, Pentagon i Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, to je pokušala učiniti kršeći sve procedure – precizirao je Vujić.

Dolaskom Bojana Vujića u veleposlanstvo BiH u SAD-u stvari se okreću u korist Republike Srpske. Ostvareni su značajni kontakti u američkim institucijama, što je pokazala nedavna posjeta Željke Cvijanović, čuli su se stavovi Srpske u obraćanjima koja imaju utjecaja na dešavanja u BiH.

Radimo zajedno, objašnjavamo članovima Kongresa i američke administracije da Republika Srpska ništa ne radi iz hira, da niko iz Srpske nije tražio krizu, da je kriza nametnuta odlukama visokog predstavnika i Ustavom. Sud, da je cijelu državu doveo u ozbiljnu krizu, je Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u SAD-u.

Otkako je Bisera Turković preuzela resor vanjskih poslova, Biserini biseri su se nizali.

Mladima je poručila da nema posla u državnoj službi ako nisu stranci, posvojila je sina u veleposlanstvu u Kataru, ženi s fake CV-om i bez fakulteta odobrila je VSD plaću, poslala nepismene diplomatske note u Beograd, pozvala na ukidanje Srpske, a Dodika usporedila s Hitlerom.

Pravila se da ne zna da je Predsjedništvo kreator vanjske politike, a da je ministar samo izvođač radova. Hodala je svijetom pričajući svašta protiv Srpske. Ona ne zaslužuje biti ministrica nečega u zajedničkoj državi – rekla je Cvijanovićeva.

Svoju poziciju koristi isključivo u korist SDA i Bošnjaka, pa je Bakir Izetbegović uvijek imao izgovor za njene ispade.

Na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova BiH objavljeno je da je Bisera Turković u odvojenim sastancima razgovarala s američkim kongresmenom Danom Meuserom i senatorom Billom Cardinom.

Prvi je poznat po tvrdnji da je Dodik najveća prijetnja miru na Balkanu, a drugi po stavovima o navodno zloćudnom ruskom utjecaju u BiH.