Published On: Pet, stu 27th, 2015

Kurdi razvaljuju ISIS tenkovima inspiriranim Mad Maxom koje su sami napravili


KURDSKE trupe koje se u Siriji trenutno bore s Islamskom državom jedina su vojna snaga koja je polučila kakav-takav uspjeh u uništavanju džihadista.
Kurdske YJA, PYA i YPG vojne postrojbe prvo su pobijedile snage režima kako bi proglasili svoju autonomiju, a ISIS, Jabhat al-Nusru i Al Qaedu su u bitkama pobijedili više puta.
Kurdske snage su sirijski ogranak PKK-a, kurdskog pokreta koji se u Turskoj bori protiv države još od 1980-ih, piše Independent.
Njih i kurdske Pešmerge iz zraka podupiru zračni udari koalicijskih snaga, no inače su samostalni, a u svojoj borbi koriste ne baš uobičajenu vojnu opremu. Nužda je majka svih inovacija, pa su Kurdi napravili vlastite tenkove.

Irački kurdski borci trenutno su u ofenzivi protiv džihadista ISIS-a u Sindžaru na sjeveru zemlje, gdje su militanti postavili mine i eksplozive po prometnicama.
Kako bi počistili put za ostale pripadnike Pešmergi, služe se vozilima kreiranima po uzoru na one iz filma Mad Max. Napravili su ih od dijelova poljoprivrednih strojeva i kamiona, a izrada takvog jednog vozila može trajati do 6 mjeseci i koštati i do 20 tisuća funti, bez obzira što se radi o vozilima kreiranima u “kućnoj radinosti”.
Vozilima su dodane strojnice, a borci izrađuju i vlastite oklopne dijelove. Unutarnji dio vozila obložen je madracima fiksiranima za stranice tenkova, kako bi se donekle ublažili udari, no mnogi se ipak pitaju je li to uopće efektivno za sigurnost kurdskih boraca.
Slobodna sirijska vojska također je poznata po kreativnosti kad se radi o izradi vozila koje koriste u borbama. Oni su kreirali tenk od starog kamioneta i na njega instalirati strojnicu, koji iznutra kontroliraju uz pomoć PlayStation 2 konzole.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare