Published On: Pet, srp 8th, 2016

HRT3: Kulturnjaci2016 prijavljuju Nevenku Dujmović međunarodnim strukovnim organizacijama

Kulturnjaci2016 prijavit će Nevenku Dujmović međunarodnim strukovnim organizacijama nakon slučajeva Letinić, Prtenjača, Postnikov, Telećan, Luketić i Hromadžić. “Nedopustivo je i izvan svake pameti i pristojnosti da u ovakvoj političkoj i upravljačkoj konstelaciji uništavate najbolje emisije”, ističu u otvorenom pismu.

Sama vršiteljica dužnosti urednice Hrvatskog radija 3 Nevenka Dujmović nije htjela komentirati lavinu kritika zbog micanja emisija i autora iz etera, već nas je uputila na Odnose s javnošću u okviru HRT-a, čiji odgovor očekujemo.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Zapanjeni smo ukidanjem svih emisija Ljubice Letinić (Audio.doc i Skrivena strana dana), ovogodišnje dobitnice HND-ove nagrade Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo, te vrlo slušane emisije Jutro na Trećem urednika, prozaika i pjesnika Ivice Prtenjače kao i ukidanjem emisija Kultura demokracije, Lica okolice i Pojmovnik postjugoslavenske književnosti.

Tijekom 25 godina Hrvatske države, Trećem programu HR-a je u nekoliko navrata prijetila opasnost od ukidanja, a nerazumijevanje njegove osnovne namjene kontinuirano ga prati. No, unatoč svemu, pa čak i unatoč odašiljaču besramno slabog dometa – ta medijska oaza uspjela je, s većim ili manjim programskim oštećenjima, opstati unatoč boljim i lošijim fazama upravljanja.

Emisija Jutro na Trećem najslušanija je emisija Trećeg programa Hrvatskog radija sa do 40 000 slušatelja dnevno. U dvije i pol godine kako uređuje tu emisiju pjesnik Ivica Prtenjača ugošćivao je kulturne radnike, umjetnike, znanstvenike i brojne druge sugovornike, od akademika do najmlađih autora i to iz područja književnosti, likovnosti, kazališta, filozofije, povijesti, glazbe, ekologije, arhitekture, dizajna, suvremenog plesa, kulturnog amaterizma, medija te raznih društvenih tema. Gubitak takve platforme zasigurno će se osjetiti i utjecati na cjelokupni prostor kritičke recepcije, kulturnog dijaloga i kreativnog znanja ne samo u kontekstu radija već i unutar ostalih medija umjetničkog rada.

Sramotnom odlukom smatramo i ukidanje emisija Lica okolice Dinka Telećana te Pojmovnik postjugoslavenske književnosti koju je vodio Boris Postnikov, iznimno važnih priloga upoznavanju regionalne kulturne scene. Ukidanje ovih emisija pridonosi mentalnoj i duhovnoj izolaciji.

Eter se prepušta ljudima s upitnim radijskim iskustvom i standardom, ali snažne ideološke zacrtanosti

Posebno mjesto čak i u okviru Trećeg programa, kruna radijskog umijeća, dokumentarni je program urednice Ljubice Letinić. Polusatna Skrivena strana dana emisija je koja u tjednom ritmu radi ono što radio najbolje zna i može, mikrofonom zalazi u sve kutke našeg društva, često i u one u koje ne zalazi više nitko. Jednosatni Audio.doc, riznica radijskog blaga, primjer je umjetničkog dokumentarizma kao autentičnog i autorskog radijskog izraza koji nastavlja i produbljuje istraživanja velikana ovog radija,Zvonimira Bajsića. Prije točno dva mjeseca emisija Zametnuta kartografija iz serijala Audio.doc dobila je nagradu Marija Jurić Zagorka. Iako je tom prilikom izjavila: “Smatram ovo priznanjem za moj tihi obrt na HR 3 za koji ne znam koliko će još trajati. […]Smatram ovo nekom simboličkom zaštitom”, očito je da niti nagrada nije bila dostatna zaštita Ljubici Letinić. Već godinama uz sebe okuplja mlade autore, koje upoznaje s mogućnostima radija i inficira ih ljubavlju za ovaj samozatajni medij na način koji ne mogu naučiti niti na jednom fakultetu, niti u jednoj redakciji. To je možda i njen najveći poklon radiju – budućnost.

I zato nema opravdanja za programsku politiku koja nastoji srušiti sve ono što su prethodnici s mukom i trudom izgradili, politiku koja svojim ponajboljim ljudima oduzima glas, a daje ga ljudima bez ili s upitnim radijskim iskustvom i novinarskim standardom, ali snažne ideološke zacrtanosti: Vladimiru Lončareviću, Juri Vujiću, Maritu Mihovilu Letici.

Van svake pameti i pristojnosti

Želimo naglasiti da itekako držimo do Trećeg programa Hrvatskog radija kao javnog servisa. Financiran sredstvima građana, ovaj radio zauzvrat čuva i nudi osmišljene kritičke i umjetničke sadržaje čiji zadatak nije kvantiteta nego kvaliteta, promocija raznolikosti kao društvenog blaga, te širenje horizonata njegovih slušatelja.

Jasno je da kao takav Treći program Hrvatskog radija ne može ali i ne mora konkurirati ostalim medijima, niti smije biti ideološki instrumentaliziran. Smatramo skandaloznim da nakon javnosti već poznatog slučaja Luketić/Hromadžić (autorima emisije Okrugli stol ponedjeljkom, kojima ste na Svjetski dan slobode medija otkazali suradnju), u trenutku kada v.d. Ravnatelju cijelog HRT-a, koji Vas je na ovu poziciju oktroirao, uskoro istječe mandat, kada je aktualna tehnička Vlada Republike Hrvatske izgubila povjerenje onih koje bi trebala zastupati, a Hrvatski sabor se raspušta, vi kao v.d. urednica Trećeg programa HR-a krećete u popularne „čistke“ i to svojih najkvalitetnijih sadržaja. Nedopustivo je i izvan svake pameti i pristojnosti da u ovakvoj političkoj i upravljačkoj konstelaciji uništavate najbolje emisije jednog od najboljih kulturnih radio programa Europe.

Zbog svega navedenog tražimo da odmah povučete svoje odluke, prekinete ideološku instrumentalizaciju medija i vratite slušateljima Trećeg programa Jutro na trećem, emisije koje prate tokove u regionalnom kontekstu kao i sve emisije Ljubice Letinić.

O svemu navedenome obavijestit ćemo svakako i kolege iz European Broadcasting Uniona (čiji je HRT član), International Feature Conference (savez radijskih dokumentarista iz cijeloga svijeta), Prix Europa festival u Berlinu (na kojemu HRT redovito nastupa), te podržati sve prosvjedne akcije.

Treći program je hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radiostanica u službi politike.