Published On: Pon, sij 24th, 2022

Kultno djelo Duška Radovića uskoro na sceni HNK Mostar

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru počeli su s radom na novoj predstavi. Riječ je o predstavi „Ženski razgovori“, koja se temelji na istoimenoj, sada već antologijskoj, knjizi beogradskog književnika i novinara Duška Radovića objavljenoj početkom 70-ih godina.

Iako je prošlo gotovo pola stoljeća, „Ženski razgovori“ neprolazna je priča, uglavnom iz ženskog kuta, o ljubavi, sreći, zajedničkom življenju i svim mogućim nesporazumima u muško-ženskim odnosima, a koja je ostala jednako svježa, aktualna i duhovita. Radović je promatrajući muški svijet iz ženske perspektive našao uspješan balans između smijeha i gorčine, što četveročlanom glumačkom ansamblu (Nikolina Marić, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić i Miro Barnjak) i redateljici Biljani Čakić omogućava obećavajuće polazište koje će mostarskim ljubiteljima dramske umjetnosti ponuditi tako potreban dašak scenske vedrine.

Redateljica i scenaristica Biljana Čakić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a završila je i studij na Europskom filmskom koledžu u Danskoj. Za svoje filmove dobila je niz prestižnih nagrada i priznanja, poput hrvatske državne nagrade Vladimir Nazor za doprinos na području kulture i posebno priznanje publike za najbolji film 2001. godine. Iste je godine njen film „Dečko kojem se žurilo“ predstavljao Hrvatsku u natjecanju za Oscara. U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joza Ivakić prošle je godine postavila predstavu „Što žena umije“.

Premijera predstave planirana je u ožujku./HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ištvan
Ištvan
3 mjeseci prije

Kaže duško radović “jutros će žene, koje su se dobro udale, na posao voziti muževi, koji su se loše oženili” he he true.

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Ištvan
3 mjeseci prije

Ili “… oni koji su večeras jeli pihtije sanjaće naučno fantastične snove, a oni koji nisu jeli pihtije, sanjaće pihtije…” he he…