Published On: Pet, pro 14th, 2018

KULENOVIĆ: Onaj tko u BiH podrži Deklaraciju o položaju Hrvata bit će zgažen

-Nemam ništa protiv toga da su Hrvati dio hrvatskog naroda. Ali, u modernom smislu je nacija jednako država. Ako su sastavni dio hrvatske nacije, onda se suočavamo s teritorijalnim aspiracijama Hrvatske. Takva politika se već realizira na terenu. Imate dvije škole pod jednim krovom, dvojno državljanstvo”, kazao je  Adil Kulenovićpredsjednik Asocijacije “Krug n 99”, bošnjačke nevladine udruge. Dodao je da će onaj politički akter u Bosni i Hercegovini koji podrži ovu Deklaraciju će biti zgažen od političkog naroda Bosne i Hercegovine.

Riječ je o udruženom zločinačkom pothvatu čije političke posljedice još nismo uočili – rekao je Kulenović o  Deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovinu koju je danas usvojio Sabor u Hrvatskoj, piše Dnevnik.ba.

Mišljenja je da “svaki normalan čovjek nije očekivao” da će Deklaracija biti usvojena. Ali, da onaj tko “ima političko iskustvo zna da je ovo vrh ledenog brijega politike koja datira iz devedesetih godina prošlog vijeka”. Zatim je dodao:

“Ta politika se proteže od tada do danas. Kada pogledamo unazad, ova Deklaracija izaziva posebne emocije. Riječ je o udruženom zločinačkom poduhvatu čije političke posljedice još nismo uočili. Međunarodni sudovi su rekli da je riječ o takvoj politici”.

Prema Kulenovićevim riječima, Hrvatske je odbila da se suoči s posljedicama udruženog zločinačkog pothvata. Za N1 je istaknuo da je kontradiktorno da se u jednom dijelu Deklaracije izražava protivljenje miješanju u unutarnje odnose u Bosni i Hercegovini i da podržavate suverenu Bosnu i Hercegovinu, a da se u drugom dijelu konstatira da su Hrvati u Bosni i Hercegovini dio hrvatske nacije.

“Nemam ništa protiv toga da su Hrvati dio hrvatskog naroda. Ali, u modernom smislu je nacija jednako država. Ako su sastavni dio hrvatske nacije, onda se suočavamo s teritorijalnim aspiracijama Hrvatske. Takva politika se već realizira na terenu. Imate dvije škole pod jednim krovom, dvojno državljanstvo”, kazao je za N1.

Kulenović smatra da onaj politički akter u Bosni i Hercegovini koji podrži ovu Deklaraciju će “biti zgažen od političkog naroda Bosne i Hercegovine”. Kao reakciju Bosne i Hercegovine na Deklaraciju je istakao “aktivni afanzivni stav prema Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji”.

Također je upozorio da nastavak dominacije desnih političkih stranaka u Europskom parlamentu može značiti podršku trenutnoj politici Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Andreju Plenkoviću, premijeru Hrvatske je poručio sljedeće:

“Plenković želi da Bosnu i Hercegovinu vrati u plemensko stanje gdje će plemena birati svoje poglavice, a poglavice se usuglašavati. Mi nismo željeli mijenjati socijalizam za sustav koji će nas vratiti unazad”.

U razgovoru za N1 se osvrnuo i na današnji sastanak intelektualaca u Sarajevu. Naglasio je da je na sastanku razmatran širi politički položaj Bosne i Hercegovine i da sadržaj ‘Antidekalracije’ još nije usuglašen.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare