Srijeda, 17 srpnja, 2024

KUBA Preminuo je Fidel Castro

Must Read

Kubanski lider Fidel Kastro umro je u 90. godini, objavili su državni mediji, prenosi BBC.

Fidel Kastro vladao je Kubom gotovo pola vijeka, a 2008. godine svoja ovlašćenja predao je bratu Raulu.
Bivši revolucionar, bio je glavni sekretar Komunističke partije, predsjednik i premijer Kube.
Njegove pristalice smatraju ga čovjekom koji je dao Kubu narodu, a njegovi protivnici optužuju ga kao čovjeka koji je suzbio oporbu u zemlji.
Doktorirao je pravo na Univerzitetu u Havani 1950, a nakon studija organizira revolucionarni pokret protiv Fulgensija Batiste, koji je nešto prije izveo državni udar, zbacio Carlosa Sokarasa i zaveo diktaturu.
Prvi pokušaj nije uspio,  završio je u zatvoru u kome je ostao od te 1953. do 1955. godine, ali ne odustaje, nakon toga odlazi u SAD, pa u Meksiko i sa Che Gevarom osniva pokret “26. srpanj”.
Ulaskom trupa u Havanu, siječanj 1959. godine, revolucionari proglašavaju pobjedu. Od tada, a zbog ideoloških razlika i naklonjenosti SAD prema Batisti, započinje njegov neprijateljski odnos prema SAD, a približio se Sovjetskom Savezu. 
SAD su probale 1961. godine, s pristalicama Batiste i izbeglicama s Kube, da svrgnu Castra, i tada je došlo do invazije u Zaljevu svinja, koja je neslavno prošla i postala mrlja u Kennedyevoj karijeri.
Odnosi SAD i Kube ove godine su otoplili – poslije 55 godina, imenovan je i ambasador SAD u toj zemlji.
Zasluga na tome ide odlazećem predsjedniku Baraku Obami i Raulu Castru. Obama je posjetio Kubu ožujka ove godine, a u kolovozu je poletio prvi avion na komercijalnom letu između SAD i Kube. Embargo koje su SAD uvele Kubi i dalje je, međutim, na snazi, mada je Washington prvi put bio uzdržan kad je u listopadu Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju u kojoj se poziva na okončanje sankcija Kubi. Do tada su glasali protiv.
Ovo je 25. put da je rezolucija o Kubi usvojena glasovima 191 zemlje “za” u Generalnoj skupštini UN koja ima 193 člana. SAD i Izrael su bili suzdržani.
 

 6yka.com
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -