Published On: Sun, Aug 23rd, 2020

KRŠENJE DAYTONSKOG SPORAZUMA Dodik: Međunarodnu javnost želimo upoznati o kršenju nacionalnih prava u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će pokušati zajedno sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem integrirati sva kršenja Dejtonskog sporazuma prema srpskom i hrvatskom narodu i da to upute međunarodnoj javnosti.

– Treba ukazati na to da je proteklih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrijeme masovnog kršenja međunarodnog prava i naših nacionalnih prava – rekao je Dodik za “Alo”, prenosi Srna.

U tom kontekstu, kaže Dodik, treba reći kako je moguće da na Kosovu pokušava bezočno da se razori teritorijalni integritet Srbije, a u BiH pokušava da se napravi unitarna država.

– Šiptarima se daje pravo da prave državu, a nama ne daju pravo ni da očuvamo naš status koji smo dobili Dejtonskim sporazumom. Naš je interes da Dejtonski sporazum očuvamo u njegovom izvornom obliku – rekao je Dodik.

On je istaknuo da dvije trećine BiH smatra da visoki predstavnik treba otići i da, samo zato što muslimani smatraju da OHR treba ostati, oni skrnave stav potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

– Koliko sam razumio i Hrvatska je nezadovoljna ponašanjem visokih predstavnika, barem su to iskazivali kroz određene stavove. Isto tako Srbija, Republika Srpska i polovica Federacije BiH oličene u Hrvatima smatraju da visoki predstavnik treba otići – rekao je Dodik.

On kaže da se međunarodno pravo krši i u BiH i na Kosovu i Metohiji.

– Rano priznanje nezavisnosti Kosova je isto ono koje je Amerika učinila kad je priznala BiH, nakon čega je počeo građanski rat – rekao je Dodik i dodao da je Amerika svojstvena po ignorisanju realne situacije.

On je istaknuo da taj koncept, koji je Amerika gurala krajem prošlog i početkom ovog vijeka, konačno mora prestati.

– Sada smo u prilici da im kažemo, pa čekajte vi se ponašate prema našem narodu na neadekvatan način, vi želite slomiti naš status. Mi računamo da bi to neko mogao u Americi da čuje i razumije – rekao je Dodik.

Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, Dodik je rekao da bi Srbi u Americi trebalo trebali podržati reizbor aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, koji je promotor politike nemiješanja u unutarnje stvari drugih država.

On ističe da ta Trumpova politika, koja nije mogla da se iskaže do kraja, treba da rukovodi Srbe i ovom prilikom na predsjedničkim izborima i treba da ga podrže.

– Ako se ne miješaju u unutarnje stvari drugih zemalja, onda mi ovdje možemo slobodno odlučivati o statusu i svom načinu života – rekao je Dodik.