Subota, 25 svibnja, 2024

KRIV JER JE REKAO DA JE HRHB PONOS: Mediji u Sarajevu , sukreatoricu Federacije BIH nazivaju takozvanom…

Must Read

U HercegBosni su se nesumnjivo dogodili zločini. Doduše daleko manji nego na teritoriju ABIH i VRS-a. HRHB je nakon Splitskog sporazuma bila ključni faktor u oslobađanju okupiranih dijelova BIH skupa s Armijom BIH. General Praljak borio se rame uz rame s vojnicima Armije BIH. To recimo nećete čuti u sarajevskim medijima. Bez HRHB pohod JNA na cijelu BIH bio bi uspješan pošto je vođa Bošnjaka Alija Izetbegović proglasio kapitulaciju pred okupatorom. To također nećete čuti. Iako je HRHB prostor s najvećim povratkom i dalje je u sarajevskim medijima označena kao zlo koje stoji uz bok VRS-u. To je razumljivo. Jer što više pričaš o HRHB manje pričaš o El Mudžahidu, obrednim klanjima, Deliću, Mahmujinu. Čak ako dovoljno napadaš HRHB imaš privilegij Deliću dati ulicu. Čak mu i počasne plotune ispaljivati.

Zato je HRHB takozvana, iako nije, zato je HRHB UZP iako nije. Zato je sve što nije bismilah, zločin .Iako nije.
Prenosimo kako N1 , uz RSE još jedan strani medij pod sarajevskom palicom prenosi izjavu Dragana Čovića:

Danas se u Mostaru obilježava godišnjica takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, i predsjedavajući Predsjedništva BiH izjavio je da je to vrijeme ponosa.

“Diljem BiH i Hrvatske se danas pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. HZ HB je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj. Danas se vidi na osnovu različitih komentara koliko bi neki željeli da je drugačije”, izjavio je Čović novinarima.

“Da nije bilo toga – teško da bi bilo hrvatskog naroda, Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti na na neki način donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, ocijenio je Čović.

Za 29. novembar zakazana je drugostepena presuda Jadranku Prliću i ostalima pred Tribunalom u Haagu, a Čović je kazao svoja očekivanja:

“Časni ljudi u Haagu čekaju drugostupanjsku presudu. Nisu napravili ništa što bi se moglo okrarakterisati zločinom, ili udruženim zločinačkim poduhvatom kako bi to neko želio”.

On je kazao da postoje tri istine o “domovinskom ratu”.

“Osuda svakog zločina ima različita mjerila. Uvjeren sam da će kroz vrijeme koje dolazi svima biti jasno da nije bilo HZ HB – ne bi bilo ni BiH. Svako ima pravo da sudi, da žali za onim što se desilo”, kazao je.

O očekivanjima od presude kazao je: “Imam svoja očekivanja, iako se donose u vremenu koje je političko, ta presuda ima takvo obilježje. Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom – bit će razočarani”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -