Petak, 19 travnja, 2024

KRIŠTO: Rješenje za Mostar mora se primijeniti i na Travniku

Must Read


Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) je u pauzi rada ovog tijela danas u Konjicu kazala novinarima da su razmatrali i pitanje odgode lokalnih izbora.
– Kolega Halid Genjac (SDA) je iznio taj stav da su oni za odgodu izbora. Analizirala sam naše izborno zakonodavstvo i zapravo sam vidjela da, da bi takvu jednu odluku donijeli, moramo promijeniti Ustav Federacije BiH. Znamo kako se i po kojoj proceduri mijenja Ustav FBiH – navela je Krišto.
Dodala je da se lokalni izbori tiču promjena Ustava i za Grad Mostar, pa i za neka druga rješenja. Također, pomenula je i implementaciju presude Suda u Strasbourg u predmetu “Sejdić-Finci”.
– Hoću reći da bi mi bili za odgodu lokalnih izbora ako bi imali pravno utemeljenje za to, a to po meni podrazumijeva da bi postigli politički konsenzus oko ovih stvari, a to je promjena Ustava FBiH i rješenja za Grad Mostar itd. Zbog toga bi zapravo i trebali odgoditi izbore kako bi onda bili duže u promjeni procedure izbornog zakonodavstva i kako bi te sve stvari mogli završiti. Ukoliko ne bi, sama po sebi odluka u ovom trenutku da kažemo ‘odgađamo ili prolongiramo lokalne izbore do 2018.’, a da ništa drugo nismo uradili nego samo na tehničkoj razini, mislim da bi bila neozbiljna od bilo kojih političkih predstavnika i Interresorne radne skupine – smatra Krišto.
Ona misli da bi trebalo napraviti obrnuti redoslijed, “napraviti politički konsenzus oko nekih stvari i onda kazati da je to razlog za spajanje, odnosno odgodu lokalnih izbora”.
Kada je u pitanju Grad Mostar, Krišto ističe “da više nije vrijeme za Grad Mostar tražiti, bilo na koji način, privremena rješenja”.
– To je dosta i to nas je dovelo danas da smo tu gdje jesmo i da teško možemo, upravo iz tih razloga, nametanja tih odluka i Statuta Grada Mostara, da smo u ovakvoj poziciji. Naravno, svaka politička stranka i predstavnici određenih naroda imaju pravo na svoje stajalište – kazala je Krišto.
Dodala je da se HDZ BiH upravo tako zalaže da, ako su rješenja koja se predlažu za Grad Mostar prihvatljiva za Grad Mostar, onda ona moraju biti prihvatljiva i za druge gradove u Federaciji BiH.
– Mi predlažemo da je to jedinstven grad i da tražimo u okviru toga rješenja. Prihvaćamo i druge principe i u svakom slučaju, uz rješenja za Grad Mostar moramo tražiti rješenja i za grad Travnik, najmanje. Moramo tražiti i rješenja za Europsku presudu Suda u Strasbourg i mnoge druge koje su nam sad kao otvorena pitanja kad je u pitanju Izborni zakon – zaključila je Krišto.
Navela je da će Interresorna radna grupa u nastavku rada danas razgovarati o izbornom cenzusu.
– Nemamo posebno neki jedinstven stav. Osobno je promišljanje da, recimo na lokalnoj razini ostavimo ovaj prag. Mislim da bi to bilo jedno optimalno rješenje kad su u pitanju lokalni izbori. Kad su u pitanju opći izbori, odnosno od razine županija, Federacije i razine države, možda bi trebalo razmišljati o tome da se podigne, a koliko će to biti, to će biti stvar kompromisa i dogovora svih – kazala je Krišto.
Dodala je da će pokušati tu tražiti neku vrstu kompromisa koja je potrebna i za druga rješenja kao i za izborni prag.
Po njenim riječima, pitanje otvorenih ili zatvorenih listi je, prije svega, političko pitanje.
– Dok nemamo riješenu i presudu, izbor članova Predsjedništva, izbor izaslanika za Dom naroda, mi možda teško s političkog aspekta možemo govoriti o tome da liste potpuno zatvorimo. Zatvorene liste bi, opet, imale nekakvu vrstu prednosti. One bi rješavale mnoga otvorena pitanja kad ih danas gledamo s aspekta Izbornog zakona, od problema biračkih odbora do brže uspostave vlasti itd. – navela je Krišto.
Dodala je da je otvoreno i to pitanje, te da kao i za druga pitanja i o ovome moraju postići politički konsenzus.
VL

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -