Published On: Pet, pro 11th, 2015

KRIŠTO: Konstruktivna rasprava pokazala pravi put u borbi protiv terorizma

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH večeras je na posebnoj sjednici posvećenoj informaciji o sigurnosti, odnosno o terorizmu u BiH, koju je utvrdilo Vijeće ministara i koja je označena kao tajna, usvojio prijedloge zaključaka.
Prijedlozi zaključaka biće poslati Zajedničkom povjerenstvu za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH da ih do sljedeće sjednice Zastupničkog doma razmotri, objedini i dostavi domu na usvajanje.
Predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto rekla je novinarima nakon sjednice da je rasprava bila vrlo konstruktivna i da pokazuje pravi put u borbi protiv terorizma.
“Ugodno sam iznenađena atmosferom tijekom sjednice što pokazuje nešto zajedničko u borbi protiv terorizma”, naglasila je Krišto.
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da je Zastupnički dom podržao, bez ijednog glasa protiv, zaključke i mjere koje je Ministarstvo sigurnosti ponudilo kada je riječ o preventivnom i represivnom djelovanju u borbi protiv terorizma.
On je istakao da je rasprava bila vrlo dobra i da nije bilo politikantstva.
“Cjelokupan parlament je vrlo ozbiljno shvatio problem terorizma i prijetnje koje on nosi sa sobom. Detektirano je što je problem. Rasprava je išla u tom pravcu kako da budu stvoreni što bolji uvjeti i pretpostavke da se i preventivno i represivno može bolje djelovati. Pozitivno sam iznenađen jer je stvoren ambijent u kojem možemo stvoriti neke mehanizme za efikasniju borbu protiv terorizma “, istakao je Mektić.
Prema njegovim riječima, sigurnosnih prijetnji nema, ali postoji stalna složena situacija u kojoj može eskalira neki problem.
“Ima razloga da budemo zabrinuti ovom situacijom i stanjem, ali nema razloga ni za kakav strah i paniku. Poduzeli smo sve moguće mjere da zaštitimo i građane i objekte”, poručio je Mektić.
Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u zastupničkom domu ocijenio je da u BiH postoji dovoljno pozitivnih zakonskih propisa koji uređuju područje borbe protiv terorizma, ali sam uvjeren da ne postoji spremnost u policijskim agencijama na razini BiH i Tužiteljstvu da na adekvatan način suočiti s ovim problemom.
“Ovdje nije problem u donesenim zakonima nego da li postoji spremnost da se oni implementiraju. Živimo u zemlji punoj apsurda. Kako je moguće da nakon terorističkog napada ponovno ne znamo tko je priveden, tko je odgovoran, koje plaćao, tko je planirao i stajao iza tih napada. Nemamo ni informaciju da li je netko odgovarao i za teroristički napad u Rajlovcu. To dovoljno govori da ovdje, plašim se, nema dovoljno političke volje “, kazao je Košarac.
Ocijenio je da je, s druge strane, očito postojanje tendenciozne političke volja da se donesu novi propisi koji bi dali jače ingerencije nekim agencijama.
“Nema potrebe za novim zakonskim rješenjima nego treba primjenjivati ​​postojeća i povećati stupanj koordinacije između policijskih agencija”, rekao je on. Postoji informacija o tome da su ljudi koji su bili na ratištu u Siriji se vratili u BiH, kao i da šire ideje o tome, iako imamo krivični zakon o tome koji se ne primjenjuje “, istakao je Košarac
“Informacija sa sjednice je dosta štura, puno je operativnih podataka, ali ne vidimo što nadležne sigurnosne agencije na razini BiH konkretno čine, i preventivno i na suzbijanju. Mi danas nemamo okvalificirano kazneno djelo napada na policijsku postaju u Zavidovićima”, istakao je Košarac.
Košarac je govoreći o sigurnosnoj situaciji kazao da u BiH i dalje postoji visok stupanj rizika i određenih sigurnosnih izazova s ​​obzirom na, kako je kazao, pojačan stupanj ekstremističkih i radikalnih potencijalnih terorističkih aktivnosti u BiH, prenijeli su sarajevski mediji.
Zastupnici su se prije sjednice i pisano morali obvezati da neće iznositi povjerljive informacije sa sjednice.
U zgradi parlamenta zbog ove sjednice oduzet je internet.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare