Published On: Pon, velj 7th, 2022

Krešimir Zubak: Bošnjačka politika se samoobmanjuje, prijevara je pretvorena u političku vrlinu

Kada je riječ o probosanskim ili bošnjačkim strankama, rekao je Zubak za Dnevni list, promijenjena je taktika tako što je izvršena podjela posla, ali po tom pitanju i blaga diferencijacija među njima.

“Naime, po tom dogovoru SDA je sudjelovala u pregovorima i glumila kooperativnost, dok su SDP, DF i Naša stranka tobože iz principijelnih razloga, a znajući da SDA neće prihvatiti nikakav dogovor, odbili sudjelovati u pregovorima. To nije imalo nikakvog efekta, jer su međunarodni posrednici od ranije znali za tu, našim kolokvijalnim rječnikom kazano, igranku. NiP i SBB pokazali su da imaju zrelije i odgovornije vodstvo i da u ovom procesu ne trče za jeftinim političkim poenima. Sudjelovanjem u razgovorima oni su iskazali respekt prema posrednicima koji su angažirani u ime međunarodne zajednice. Znajući da ih „principijelci“ preko svojih medija mogu optužiti za izdaju nisu ni mogli biti više od sudionika i kooperativniji od SDA. Sve se to na indirektan način potvrdilo po završetku pregovora. ‘principijelci’ javno čestitaju Izetbegoviću, njihovi komentatori u medijima slave, tvrde kako su drugi stjerani uza zid i sl. Samoobmanjuju se.”

Govoreći o politici najvažnije bošnjačke stranke u BiH, SDA, Zubak je rekao kako je razvidno da SDA nastavlja uvjetovati promjenu izbornih pravila smanjenjemnadležnosti Doma naroda. To je za njega klasična ucjena budući ni jedna presuda strazburškog suda i naših ustavnih sudova, koji su razlog i osnova za političke pregovore koji se vode, ne problematizira nadležnost Doma naroda, nego izborna pravila.

“Kao opravdanje za takav zahtjev Izetbegović navodi kako se Dom naroda koristi za blokadu Federacije. On u tome griješi, kao što griješi kada tvrdi da manjina nameće volju većini, samo mi nije jasno čini li to svjesno ili nesvjesno zbog nepoznavanja stanja stvari. Naime, blokada je, recimo, kada radi šačice vlasti njegovi, SDA, zastupnici ne dolaze na uredno zakazane sjednice Skupštine Unsko – sanskog kantona, ili na druge, nedemokratske, načine mjesecima onemogućava usvajanje financijskih akata nužnih za isplatu plaća tamošnjim zdravstvenim djelatnicima, a time i kruh svagdanji njihovoj djeci. To je BLOKADA. Kada, pak, izaslanici u Domu naroda u skladu sa poslovničkim pravilima glasuju protiv odluka ili zakonskih rješenja usvojenih u Zastupničkom domu, to je njihovo demokratsko pravo, a ne blokada. A da se to često događa, događa se. Međutim, problem tomu nije u načinu rada i nadležnostima Doma naroda, jer bi po toj logici i američkom Senatu trebalo smanjiti nadležnosti. Tamo samo 51 senator može onemogućiti donošenje odluka njihovog Zastupničkog doma, taman da iza tih odluka stoji svih 435 zastupnika. Problem je u tome što kod nas obrazovanju koalicija za uspostavu vlasti ne prethodi usvajanje jasnog i detaljnog programa rada sa usuglašenim stavovima o svim bitnim pitanjima iz njegovog sadržaja. Primjer kako to treba raditi jesu dugotrajni pregovori oko programa rada nove njemačke vlasti, a SR Njemačka je mnogo manje složena država nego naša. U nas se koalicijski dogovori svode na dogovor oko raspodjele pozicija u vlasti, o programima ništa. Gleda se kako prevariti koalicijskog partnera. Jer, ovdje se prevara koalicijskog partnera smatra političkom vrlinom. Primjera radi, sjećam se da je HSP BiH ušao u koaliciju sa SDP-om, između ostalog, pod uvjetom da se u programa rada uvrsti izmjena Zakona o Vladi FBiH. SDP je to prihvatio, ali nikada nije uvrstio ni u dnevni red Vlade, kamoli Parlamenta. Kada je tadašnji predsjednik FBiH i ustavom određeni čelnik izvršne vlasti u FBiH, Živko Budimir, na tome inzistirao, montirali su mu kazneni postupak, spektakularno uhićenje i pakovali dokaze. Čovjeku je trebalo 7 godina da se oslobodi te more. Koalicijski partneri bi, dakle, trebali imati pošten međusobni odnos a ne da se međusobno nadmeću u parlamentarnim domovima. Kada bi ti odnosi bili pošteni i parlamentarni domovi bi djelovali harmonizirano i ne bi se događalo ono što Izetbegović pogrešno naziva blokadom. Ovo govorim iako je iluzorno to i očekivati.”

Zubak je govoreći o nastojanjima Sarajeva da ukine konstitutivnost rekao kako to neće proći nikomu.

“Pokušaj da se i u ovim pregovorima, ispod stola, stanovnici ove države svedu na ogoljele građane bez nacionalnog identiteta i kao takvi liše građanskog i ljudskog prava na samoodređenje, te pretvore u obične brojke, unatoč komšićima kao alatima, proći neće – no pasaran. Ova rečenica je istodobno i refleksija na umovanje jednog sarajevskog kolumniste. Svakome bi ovdje trebalo biti jasno kako nitko ne može određivati političko – pravni status narodu/naciji (u nas su to sinonimi) koji su kao takvi odavno formirani. Drugo, onima koji ta pitanja otvaraju i kao, zalažu se za građansku državu, treba, također, biti jasno kako sve to zajedno s formiranjem tzv. probosanskog bloka, odavno je pročitano ne samo kao početak rušenja federalnog ustava, nego i temelja zavnobihovske BiH. Fadil Novalić je na zatvorenom unutarstranačkom skupu u inozemstvu ustvrdio kako je krajnji cilj i kako će za 50 godina BiH biti bošnjačka država, a ne država ravnopravnih naroda, zar ne.”

Dodao je kako se svojim stavovima ne svrstava u Čovića nego samo brani poziciju naroda kojem i sam pripada.

“Ja samo branim pozicije naroda kojem pripadam, utemeljene na međunarodnom pravu i sadržane u važećim ustavima. I, naravno branim od nasrtaja novokomponiranih ustavoznanaca koji se pojavljuju u raznim oblicima. Nekada kao tobože eksperti i neovisni komentatori, nekada kao instituti, udruge i tome slično. Inače sam vrlo kritičan prema Čoviću, jer se istodobno predstavlja kao presonifikacija HDZ-a, HNS-a i hrvatskog naroda s ovlastima konačnog provorijeka. S takvom umišljenošću, na rasprave o vrlo kompleksnim pitanjima uz sebe vodi samo političke i stranačke intimuse kao trabante. Gdje je, recimo, Božo Ljubić, koji je potpisao apelaciju na kojoj se temelji jedna od odluka ovdašnjeg suda, a koja se koristi kao argument u pregovorima? Koji uz to, u posljednjim istupima u javnosti pokazuje kako je proširio svoja teorijska i druga znanja o političkim sustavima i demokratskim standardima nacionalno složenih i uspješno funkcionirajućih država. Drugo napomenuo sam i ranije: greška je, aposolutna greška je podizati izborni prag na 5%! I konačno, ne može se prigovarati bošnjačkim strankama da se koriste demografskom većinom kao sredstvom majorizacije, a isto primjenjivati u unutarhrvatskim odnosima. Politički je pogrešno i ljudski nemoralno predlagati broj izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda, na temelju njihovog procentualnog sudioništva u strukturi stanovništva po pojedinim kantonima. Kako ne mogu zbog malobrojnosti ući u Zastupnički, jedini način da koliko – toliko sudjeluju u procesu donošenja državnih odluka koje se i njih tiču jeste ulazak u Dom naroda i to treba omogućiti”, rekao je Krešimir Zubak u intervjuu za Dnevni list.

Dnevnik.ba

guest
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bog Bosna Bošnjaci
Bog Bosna Bošnjaci
3 mjeseci prije

Vidi ovog pričuvnog člana uzp-a on se nasao nesto da poručuje, da dijeli moralne lekcije, a nazad u rupu crvu mali

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Bog Bosna Bošnjaci
3 mjeseci prije

Al vas jeBe istinom ,kmee

Bog Bosna Bošnjaci
Bog Bosna Bošnjaci
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

Evo gace nam se tresu od zubakovih istina ne znam kako cemo zaspati

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Bog Bosna Bošnjaci
3 mjeseci prije

trebalo bi da se stidiš a ne da se plašiš ,čobane

Kresimir !.!!!!
Kresimir !.!!!!
Šta ti kažeš na ovo?  Bog Bosna Bošnjaci
3 mjeseci prije

Bice teve strah pot,ure, samo polako PITAJ BABU , JE,BO TE ON A TI NJEGA !! OSUN,ECENI IZDAJNICE ,jel ti učiš letiti ??

Faraon Murat
Faraon Murat
Šta ti kažeš na ovo?  Bog Bosna Bošnjaci
3 mjeseci prije

Kako ćeš ti znati što je istina??Svjetski majstori laži manipulacije, bezobrazluka itd.To vam je tursko nasljeđe.Zato ne glumite europljane, već reci turčin sam i gotovo

cobra
cobra
Šta ti kažeš na ovo?  Bog Bosna Bošnjaci
3 mjeseci prije

istina BOLI jeli tako

Carlos
Carlos
Šta ti kažeš na ovo?  Bog Bosna Bošnjaci
3 mjeseci prije

Nekompetentan, dakle idiot.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bog Bosna Bošnjaci
3 mjeseci prije

praščiću u kuću pa skiči.

Šaćir soros
Šaćir soros
3 mjeseci prije

Ovo je onaj koji je govorio da trava u južnoj Bosni neće da bude zelena a kamoli nekakva vjerska zastava…dok je podržavao gradnju Suskovo iBobanovo selo..takvi su HRVATI SRPSKI zetovi

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

opet kmečiš ko jarac kme kme kme

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

Rvatski VUK Drašković..gori..zamisli koja ostrascena shovenska ludosti mrzi islam kada kaže da trava neće biti zelena..u južnoj Bosni. Drašković se izvinuo..ovaj se probudio

Kresimir !.!!!!
Kresimir !.!!!!
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Koje si ti nepismeno tele čovječe.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

vi ste si ufurali da vas netko mrzi ,ne mrzi upamti to.

Kresimir !.!!!!
Kresimir !.!!!!
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Kako ti se sviđaju saho,vnice i Kri,ževi svakih 100 m. Po Herc. Pot,ure,? Posto vidim da si iz Herc.! Zato si tako ogorčen jel doli nema biH ,samo HZHB. CRKNI..POT,URE.! I BITNO JE DA SE SVAMA NE MIJESAMO …BOLIO BI DA MI SE ĆERKA UDA ZA ABORIDZIBA NEGO ZA POTU,RICU.!!

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!!!
3 mjeseci prije

..te vinska cesta te pršute uufff, al vi ćafiri znate svom petku posta😁

Last edited 3 mjeseci prije by Bruce Lee 🐉🐲
Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Od Prozora do mora,nema zelenih,tj.ocistili smo ih mlateci ih evropskim vrijednostima.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
3 mjeseci prije

sami su se opredijelili za čišćenje ,nismo ih Mi Hrvati na to ćerali.

Carlos
Carlos
3 mjeseci prije

Prevara je konstanta bošnjačke politike. Bravo!

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Carlos
3 mjeseci prije

Dobro jutro Kolumbo pardon Carlos 😁l.p

Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

Ugledni beogradski ekonomist Mahmut Bušatlija potvrdio je da se vratio pravoslavlju, nakon 500 godina, koliko je njegova obitelj provela u islamskoj vjeri.

Vratio sam se korijenima nakon pet stoljeća, koliko dugo smo bili islamizirana obitelj. Ne mislim da je to nešto neobično, jer sam se vratio tamo gdje smo ranije pripadali – izjavio je ekskluzivno Bušatlija. MASOVNO VRAĆANJE U BIH NA TVORNIČKE POSTAVKE JE U TIJEKU…

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
3 mjeseci prije

😁 hi hi

matrix
matrix
3 mjeseci prije

Samo si nam jos ti falio……shupcino……ti si svoje odradio…

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  matrix
3 mjeseci prije

Razbija o srpski zet JUGU kupujući Njofri rusko oružje još uvijek mu RVACKa duguje…

Janjičar
Janjičar
3 mjeseci prije

Meni niie jasno zašgo Hrvati sidjeluju u rapsravama koje ne poštivaju popose stanovništa.
Od posljednjeg popisa stanovništva ne treba pomaknuti ni milimetra.
Sva daljnja priča o građanima tu pada u vodu, ako ste ostali ili nešto slično imate prava u skladu sa svojim postotkom.
Hrvatska, Srbija su glavni krivci za stvaranje današnje BiH ona ne bi postojala da se nisu angažirale i potpisale ove dvije države skupa sa političkim predstavnicima naroda u BiH.
Pro bosanske stranke se uporno spominju, pa što oni misle sa hercegovinom, zagovaraju kao svekoliko jedinstvo i prava svih, a u srži griješe fašističkim negiranjen dijela države i naroda koji u tom dijelu žive.
Zubak je davno prozreo sve dogovore i svaka mu čsto što je odusto onda od gašenja HB, tad smo mogli imati i trebali imati sve no naše naivčine išle na džentlmenske dogovore na koje bi i danas mogli pasti.
Zašto ja kao Hrvat nisam građanin ove države?

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Janjičar
3 mjeseci prije

jesi računo koliko si ti pobio Hrvatske sirotinje ,,dr vidi koliko je takozvana harmija RBiH umorila samo Hrvatskih civila ,ostale gadosti da ne nabrajam ,zlo

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Janjičar
3 mjeseci prije

još se pitaš gdje su Hrvati ,tuga 😔

Komentator iz reda najbrojnijeg naroda BiH
Komentator iz reda najbrojnijeg naroda BiH
3 mjeseci prije

Hjooooj zubatka on nešto pametuje, pa kad ga stisnemo pa opet osnuje novu hrvatsku inicijativu pa uđe u alijansu za promjene hahaha ili ćemo ga možda ipak nabiti nogom jer nam nije potreban

Hyper
Hyper
3 mjeseci prije

Šteta je što ovaj čovjek nije više politički aktivan.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Hyper
3 mjeseci prije

da ga Bošnjaci ubiju ka Ministar Jozu Leutara zna s kakvim pexinim ima posla ,ne podnose pametnije od sebe , dokazano.

Komentator iz reda najbrojnijeg naroda BiH
Komentator iz reda najbrojnijeg naroda BiH
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

Pa bio je u alijansi i rusio vam samoupravu. Jel svi Hrvati pamte kao ribice ili si ti poseban slučaj?

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Komentator iz reda najbrojnijeg naroda BiH
3 mjeseci prije

pamtim i to vrlo dobro koliko si Hrvata obezglavio a sad sikter poturčeni.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Komentator iz reda najbrojnijeg naroda BiH
3 mjeseci prije

vrlo dobro pamtim koliko si islamisto Hrvata obezglavio.sikter !