Published On: Uto, pro 20th, 2016

Krešić: Opasnost od terorizma ne smije se zanemariti niti u jednom trenutku

MOSTAR, 20. prosinca – Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kako je prijetnja terorizma u BiH toliko stvarna da se niti jednog trenutka ne smije isključiti.
“Stvarna je i utoliko da svi raspoloživi kapaciteti moraju biti permanentno mobilizirani ne bi li se prijetnja na vrijeme uočila i odmah spriječila. U vremenu kada je to ‘top’ sigurnosna globalna prijetnja, krajnje je neodgovorno, barem s razine vlasti, licitirati o stupnju ozbiljnosti prijetnje od terorizma u svim njegovim pojavnim oblicima”, smatra Krešić.
Komentirajući reakcije koje je u BiH izazvala izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o sigurnosnim prijetnjama koje dolaze iz BiH, Krešić je kazao kako su pojedinci reagirali iz ovoga ili onoga razloga, ali da nitko nije ušao u suštinu problema.
“Jedni su se ograničili na paljbu zbog ‘ruskog utjecaja’, a drugi su se ograničili na paljbu zbog ‘radikaliziranog islama’ i ‘mijenjanja načina života’. ‘Profesionalci’ su se bavili brojkama.
No, nitko nije reagirao na bit izjave – da u BiH postoje velike sigurnosne ugroze koje su druge zabrinule. Jedno od zapažanja na reakcije može biti i da je svima u BiH, osim Hrvatima, najveća prijetnja Republika Hrvatska ili barem da je veća od prijetnje radikalizma i terorizma”, istaknuo je Krešić.
Zamjenik ministra sigurnosti BiH upozorio je kako se, osim na deklarativnoj razini, malo toga radi kada je u pitanju deradikalizacija.
“Radikalizacija je dugo trajala, a za deradikalizaciju treba barem jednako vremena, ako ne i više. A uspjet ćemo jedino ako se u tu zadaću svi segmenti u BiH odlučno i iskreno upuste. Treba imati na umu da su radikalizam i nasilni ekstremizam ‘najbolji preduvjet’ terorizmu”, kazao je Krešić.
Upozorio je i na problem formiranja novih sigurnosnih tijela.
“Skloni smo izmišljati tijela i pored postojećih kompetentnih. Tako imamo Udarnu skupinu za borbu protiv terorizma, dobro plaćenu, koja je, čini mi se, sama sebi svrha. Jer, policijske agencije i Tužiteljstvo sa svojim mjerodavnostima jesu zapravo zaduženi za sprečavanje terorizma”, poručio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>