Published On: Sub, ožu 9th, 2013

Krenule molitve i post za hašku presudu generalu Praljku

Optužnica ne tereti samo njih osobno, nego i našu domovinu, Republiku Hrvatsku, stoga je važno da se ujedinimo svi u molitvi dobrom Bogu da presuda bude pravedna stoji u pozivu sisačkog biskupa Vlade Košića koji je uputio otvoreno pismo svećenicima u Biskupiji kojima ih poziva na molitvu u iščekivanju presude haškog suda šestorici Hrvata iz BiH.
Podsjetimo kako je Tužiteljstvo u Haagu zatražilo za šest bosanskohercegovačkih Hrvata, političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata, kaznu od ukupno 220 godina zatvora. Optužnica obuhvaća bivše čelnike Herceg-Bosne, premijera Jadranka Prlića te zapovjednike HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Čorića, šefa Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića i ministra obrane Brunu Stojića.
Biskup Košić tako je pozvao svećenike da u nedjelju, 10. ožujka, potaknu vjernike na molitvu i post za sunarodnjake iz BiH i poručio.
“Oni čekaju presudu ovog proljeća. Među njima je i branitelj naše Sunje, general Slobodan Praljak”, napisao je Košić dodajući da Preporučuje “prošnje, molitve, molbenice i zahvalnice”
Zanimljivo je u slučaju Hrvata iz BIH, da Krešimir Zubak nikada nije bio dovođen u kontekst mogućeg optuženika iako je 90-ih u BIH bio prvi čovjek Hrvata dugo vremena. No Zubak je vrlo brzo nakon gašenja HRHB-a postao prvi čovjek međunarodne zajednice. Od Washingtona i bečkih sporazuma, odluke o konstitutivnosti svih naroda na cijelom teritoriju, projekta prva Alijanse do današnjih dana, nekadašnji prvak HercegBosne postao je prvak hajke na HercegBosnu. HercegBosanski Mesić.