Published On: Čet, stu 7th, 2019

Kreće diplomatska ofenziva na Mostar

Mostar je ponovno, nakon presude Europskog suda za ljudska prava, koja je donesena nakon što je Irma Baralija zbog neodržavanja izbora u Mostaru dobila tužbu protiv BiH, u središtu zanimanja međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Zaobići Parlament

Iako se danima spekulira o novoj, diplomatskoj inicijativi predvođenoj američkom administracijom, koja bi trebala osigurati održavanje izbora u Mostaru sljedeće godine, jučer Dnevnom Avazu je iz više izvora potvrđeno da će svojevrsna diplomatska ofanziva započeti sljedećeg tjedna.

Kako se doznaje iz diplomatskih izvora, već je spremam prijedlog rješenja za održavanje izbora u Mostaru, što će strankama biti ponuđeno u sljedećim danima.

Radi se o prijedlogu koji je naslonjen na već postignute kompromise, odnosno dva modela koja su u proteklim pregovorima u velikoj mjeri podržale sve stranke.

Pitanje ANP-a

Ipak, prema riječima jednog od sugovornika Dnevnog avaza, postavlja se pitanje kako zaobići Parlament BiH, za koji znamo da ne zasjeda i koji je blokiran pitanjem ANP-a. Također, postavlja se pitanje hoće li u HDZ-u BiH nastavljati s uvjetovanjem pitanja Mostara ostalim aspiracijama prema izmjenama Izbornog zakona BiH. Iako je plan diplomata bio da se s prijedlogom rješenja za Mostar krene ranije, ovaj pregovarački proces prolongiran je za sljedeće dane radi ishoda sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH na najvišoj razini, koji će biti održan upravo u Mostaru.

Predstavnici devet političkih stranaka bili su usuglasili dva modela izbora gradskih vijećnika.

Dva modela

Prema prvom, s šest gradskih područja biralo bi se 26 vijećnika, a njih devet s kompenzacijske liste, a drugi se odnosio na to da se 22 vijećnika biraju s gradskih područja, a 13 s gradske liste. Konačan stav o tome nije postignut.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare