Published On: Mon, Jul 27th, 2020

Kraljica ljeta: Slasna lubenica čuva kosti, zdravlje očiju, mišića

Niskokalorična je, ima detoksikacijski učinak na organizam, dobra je za cirkulaciju i opuštanje, a zbog velikog udjela vode idealna je za vruće ljetne dane

Nema voća koje bolje gasi žeđ u ljetnim danima koji su pred nama od lubenice. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće.

Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi te dolaze iz srednje Afrike, a mogu biti duguljaste ili okrugle. Iako ih možemo naći gotovo cijele godine u trgovinama, najbolje ih je ipak jesti ljeti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka. Na 100 grama imaju tek 30 kalorija i sadrže puno vode, koja nam je ljeti vrlo važna, a istodobno su bogate vitaminima A i C te kalijem i magnezijem.

Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjem u hladnjaku ona gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kad je već prerežete, stavite je radije u hladnjak. Visok udio vitamina C u lubenici pomaže imunološkom sustavu te skraćuje vrijeme oporavka od bolesti i smanjuje mogućnost srčanog udara i raka. Citrulin, aminokiselina kojom je bogata lubenica, u tijelu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Dobra je i za opuštanje i oporavak nakon aktivnosti.

Treba biti jako teška

Prvi je korak odabir dobre, zrele i slasne lubenice. Bitno je da bude tamne zelene boje, bez posjeklina i s čvrstom korom. Trebala bi biti teška jer u sastavu ima više od 90% vode.

Slasno piće za odrasle

Pjenušac pomiješajte sa sokom lubenice, malo limete i listićima svježe mente. Ove koktelčiće možete poslužiti u čaši za martini.

Sve je bolje rashlađeno

Lubenicu možete iskoristiti i za pripremu odličnog pudinga. Servirajte ga rashlađenog, uz malo tučenog vrhnja i pistacija, pa uživajte u sezonskom osvježenju – idealnom za vruća ljetna popodneva, prenosi 24sata.hr