KOVAČEVIĆ O NOVOJ KOALICIJI: Dogovor je da jedni drugima ne smetamo

Zadovoljni smo procesom formiranja vlasti na razini BiH i naš prioritet je zaštita RS i njenih građana, rekao je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević u Jutarnjem programu RTRS-a.
Istakao je da postoji doza optimizma.
– Imamo dobre razgovore s HDZ-om BiH i Osmorkom. Vodimo razgovore na bazi Ustava i ustavne strukture i to je važno. Također, dogovor je da jedni drugima ne smetamo, posebno u oblasti ekonomije – naveo je Kovačević.
Ubrzan ekonomski razvoj
Naglasio je da je cilj ubrzani ekonomski razvoj.
– Nas na prvom mjestu zanima Republika Srpska i da nam nitko ne blokira projekte – kaže Kovačević.
Kovačević je komentirao i izbor srpskih izaslanika u Dom naroda Parlamenta BiH.
– Narodna skupština Republike Srpske jedina je nadležna za izbor srpskih izaslanika u Dom naroda – rekao je Kovačević,
Istakao je da je SIP nevažeći listić proglasio važećim.
– Očekujemo da će Apelacijsko vijeće Suda BiH potvrditi žalbu SNSD-a i poništiti odluku SIP-a. Zna se tko je dobio legitimitet da predstavljati Republiku Srpsku, a to je SNSD s koalicijskim partnerima – naveo je Kovačević.
“Oporba nema kapacitet”
Kovačević je naveo da će mandatar Radovan Višković vrlo brzo priopćiti kompletan sastav novog saziva Vlade Republike Srpske.
– Čekali smo da SIP potvrdi izaslanike u Vijeću naroda Republike Srpske. Vidimo da je bilo problematično sve što je bilo vezano za SIP i da su oni ti koji su prolongirali taj proces formiranja vlasti u RS. Sada su potvrđeni izaslanici u Vijeću naroda i oni će zakazati konstituirajuću sjednicu u ovog tjedna – rekao je Kovačević.
Kada bude održana konstituirajuća sjednica Vijeća naroda, mandatar će automatski moći zatraži od Narodne skupštine održavanje posebne sjednice na kojoj će predstavi sastav nove vlade RS, ali i svoj ekspoze za naredni mandat, pojasnio je Kovačević.
– Mi uvažavamo građane koji su glasali za oporbu i vodimo računa o njihovim interesima, ali moramo biti svjesni da kompletna oporba ima 25 zastupnika. Dakle, nedostaje nekih 20 da bi mogli ući uopće u priču o formiranja bilo kakve vlasti – rekao je Kovačević./HMS/