Published On: Uto, kol 16th, 2016

Kovač: Vulin je dežurni huškač

ZAGREB – Odlazeći ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Miro Kovač nazvao je srpskog ministra rada Aleksandra Vulina “dežurnim huškačem” koji se, kako tvrdi, miješa u unutarnje stvari te države jer je aktualno stanje u Hrvatskoj usporedio s ustaškom NDH. “Opet se javljaju dežurni huškači i bukači iz susjedstva, opet žele da se miješaju u naše hrvatske unutarnje stvari, žele da mijenjaju povijest”, rekao je Kovač.

On je, kako prenosi Hina, rekao da će doći vrijeme kada će Srbija morati shvatiti što je to što je u njeno ime činjeno devedesetih godina, te da se rat nije vodio na teritoriju Srbije, već Hrvatske.

“I sve dok to ne bude slučaj neće biti sreće,” rekao je Kovač i ponovio da će Srbija morati suočiti sa sobom i sa svojom ulogom u ratu na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Ne smije se, kazao je, zaboraviti ni rat koji se vodio protiv Slovenije.

Na opasku novinara da Srbija sve češće napada Hrvatsku, a da hrvatska diplomacija šuti, Kovač je rekao da je “hrvatska diplomacija tu vrlo jasna”.

“Mi jasno poručujemo Srbiji neka se bavi sama sobom”, ponovio je Kovač te dodao da Srbija sada ima šansu u okviru procesa približavanja EU da “promijeni sebe”, pogotovu na području poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe. Kovač je rekao i da je hrvatska diplomacija sve ono što je za Hrvatsku važno i što će biti važno za transformaciju Srbije ugradili u taj proces.

“Znači, Srbija će morati da promijeni svoj zakon (o univerzalnoj jurisdikciji) i neće moći biti mini Haag,” naveo je šef hrvatske diiplomatije.

Dodao je da će Srbija morati omogući žrtvama rata pristup pravosuđu. “Morat će, isto tako, zajedno s nama, da traga zajedno za nestalima i posmrtnim ostacima. Morat će surađivati s našim sudom i isto tako izručiti one ljude koji su optuženi,” rekao je Kovač na obilježavanju crkvenog blagdana Velika Gospa u Sinju.

On je sugerirao da bi za Srbiju bilo pozitivno da sada krene u proces približavanja Europskoj uniji i ispunjavanje svih tih obveza koje se tiču ​​službenog Zagreba. Također odlazeći hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je tijekom vikenda pokrenuo pitanje brisanja, kako je naveo, lažnih prebivališta u Vukovaru uvjeren da bi broj Srba u tom gradu pao ispod 30 posto i više ne bi postojala obveza primjene dvojezičnosti, odnosno ćirilice.

“Koliko god malo Srba živjelo u Hrvatskoj izgleda da ih je previše za hrvatsku vladu”, izjavio je tim povodom Vulin. On je podsjetio da su u ustaškoj NDH postojali takozvani rasni zakoni na temelju kojih je moglo Srbe, Židove ili Rome ubijalo ili pljačkalo.

“Bojim se da je ovo najava rasnih zakona kao u NDH. Kada jednu naciju optužite da krši zakon i da laže, onda vi najavljujete donošenje tih zakona”, rekao je Vulin novinarima u Jagodini.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>