Published On: Mon, Jul 18th, 2016

KOVAČ: Aplikacija BiH još nije na dnevnom redu

Aplikacija BiH za kandidatski status još se ne nalazi na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća za vanjske poslove EU. Ipak, konačna odluka o tome bit će poznata večeras, potvrdio je za Vijesti.ba ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Miro Kovač.

Prema dnevnom redu objavljenom na službenoj stranici Vijeća, ministri vanjskih poslova radni dan započet će doručkom s državnim tajnikom SAD-a Johnom Kerryjem.

Raspravljat će prije svega o odnosima između EU-a i SAD-a, te o najvažnijim vanjskopolitičkim pitanjima.

Ministri će razgovarati o situaciji u Turskoj. Na zahtjev Francuske, nakon napada u Nici, bit će govora i o borbi protiv terorizma.

Vijeće će potom raspravljati o Latinskoj Americi, pri čemu će biti riječi i o nekim pitanjima specifičnima za pojedine zemlje, budućim odnosima s Kubom, mirovnom procesu u Kolumbiji te situaciji u Venecueli. Rasprava će ujedno biti prilika za pripremu sastanka ministara vanjskih poslova EU-a i CELAC-a (Zajednice latinoameričkih i karipskih država), koji će se održati u Dominikanskoj Republici 25. i 26. listopada.

Ministri će razgovarati i o Kini. Rasprava će se temeljiti na zajedničkoj komunikaciji visoke predstavnice i Europske komisije o elementima nove strategije EU-a za Kinu, te na ishodu sastanka na vrhu EU-a i Kine. Očekuje se da će Vijeće usvojiti zaključke.

Ministri će raspravljati o mjerama i prioritetima EU-a u pogledu migracija. To je u skladu sa zahtjevom Europskog vijeća za mobiliziranje svih odgovarajućih instrumenata i izvora financiranja za potporu pristupu utvrđenom u zaključcima iz juna. Ta će se rasprava iskoristiti i za pripremu plenarne sjednice Opće skupštine UN-a na visokoj razini o suočavanju s masovnim kretanjima izbjeglica i migranata, koja će se održati u New Yorku 19. rujna.

Ministri će tijekom ručka razmotriti učinkovito dalje postupanje u odnosu na globalnu strategiju EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku. Visoka predstavnica tu je strategiju predstavila Europskom vijeću 28. lipnja./HMS/