Subota, 15 lipnja, 2024

Kosovski premijer usporedio Zajednicu srpskih općina s RS-om: Ovako Srbija formira “srpski svet”

Must Read

Premijer Kosova Albin Kurti kaže da je pod pritiskom međunarodne zajednice da prihvati predloženi sporazum o normalizaciji odnosa s Beogradom koji su Europska unija i Sjedinjene Američke Države ponudile Beogradu i Prištini.

Pod pritiskom zbog predloženog sporazuma

Kurti je rekao da je dobro u tom prijedlogu to što je Zapad pokazao punu potporu i volju za rješavanje odnosa Kosova i Srbije.

“U okviru toga ovaj prijedlog vidim kao dobru osnovu za daljnje pregovore i nadam se da ću s nastavkom pregovora, postići dogovore i konačno poboljšati odnose dviju država”, kazao je Kurti.

“Nećemo dopustiti da samo jedna etnička grupa ima posebna prava”

Što se Zajednice srpskih općina na sjeveru tiče, kaže da neće dopustiti da samo jedna etnička grupa ima posebna prava.

“To nije u skladu s ustavom Kosova i Srbija, ako želi dati ovakvu podršku manjinama, treba to činiti u svojoj zemlji, gdje također žive brojne manjine”, navodi Kurti.

Na pitanje smatra li ucjenom riječi specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabriela Escobara da odluka o ZSO nije odluka Srbije i Kurtija, već Kosova i Srbije, rekao je da uvjeti oko formiranja zajednice koje je predložio nisu bili njegovi uvjeti, već ono što predviđa ustav Kosova.

“Želja naroda Kosova”

“To nije moja lična želja, već želja naroda Kosova, oni su ti koji žele međusobno priznanje prije svega, a zatim razgovarati o mogućem ujedinjenju na sjeveru Kosova”, naglasio je Kurti.

Naveo je primjer bh. entiteta Republika Srpska i asocijacije koja je prethodila formiranju tog entiteta i rata kroz koji je prošla Bosna i Hercegovina.

“To je način na koji Srbija stvara entitete na Balkanu kako bi formirala tzv srpski svijet. To je praktički hegemonija jednog centra, Beograda, nad susjednim državama instrumentalizacijom manjine koja u njima živi”, ističe premijer Kosova.

“Tražiti kavu bez šalice”

Tražiti ZSO na sjeveru Kosova je kao tražiti kavu bez šalice, ne možete donijeti kavu bez šalice, a zemlja je šalica, objasnio je Kurti u intervjuu za emisiju Across the Balkans koju uređuje i vodi Nafisa Latić na turskoj državnoj televiziji TRT.

“Imamo nekoliko manjinskih naroda, ne možemo imati posebnu manjinu jer je Kosovo republika. Objasnio sam to svim svojim međunarodnim partnerima, a prijedlog EU nije prijedlog o ZSO, nego samo zadnja rečenica tog prijedloga kaže da treba poštovati sve dosadašnje dogovore, a njih je do sada ukupno 33. . Zašto onda konkretno inzistirati samo na ovom?”, pita se Kurti.

- Advertisement -

67 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

67 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -