Published On: Uto, lis 15th, 2019

Kosovo povuklo zahtjev za članstvom u Interpolu, Srbija to smatra uspjehom

KOSOVO je danas povuklo svoj zahtjev za članstvo u Interpolu, priopćila je Opća skupština te međunarodne policijske organizacije, a tu odluku, koju su potvrdili i dužnosnici u Prištini, službeni Beograd nazvao je “pobjedom”.

Kandidatura Kosova povučena je uoči Opće skupštine Interpola, čije zasjedanje je počelo danas u Čileu. Šef srbijanskog izaslanstva na tom skupu, ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, tu je vijest ovako objavio na svom Twitteru: “Velika pobjeda Srbije i međunarodnog prava! Zahvaljujući ogromnom radu izaslanstva Republike Srbije, zahtjev za članstvo takozvanog Kosova je povučen neposredno pred početak Opće skupštine Interpola u Santiagu!”

Vučić kaže da je to pobjeda Beograda

Oglasio se i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je rekao novinarima da je to “jedna mala taktička pobjeda” Beograda, ocijenivši kako odluka Prištine “nije glupa”.

“Shvatili su da bi im trend bio još nepovoljniji nego prošli put i to im nije glupa odluka”, rekao je Vučić novinarima poslije skupa “EU i Srbija: Zajednička budućnost”.

Odlazeći prištinski premijer Ramush Haradinaj potvrdio je da je uputio pismo Skupštini Interpola u kojem navodi da Priština povlači zahtjev za članstvo.

“Imajući u vidu da su na Kosovu 6. listopada organizirani izbori za parlament, ljubazno vas molim da zahtjev za prijem u članstvo bude odgođen do sljedećeg zasjedanja”, prenijeli su kosovski mediji Haradinajevo pismo Interpolu.

Radio-televizija Srbije (RTS) javila je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, da je Kosovo povuklo zahtjev “sat vremena prije početka sjednice”, a da su “shvatili prebrojavajući glasove delegata koji bi bili na njihovoj strani da će doživjeti debakl ako dođe do izjašnjavanja država članica”.

Ministar Stefanović je uoči početka sastanka u Čileu zahvalio “svima koji poštuju teritorijalni integritet Republike Srbije” i upozorio da bi “eventualni prijem Kosova u Interpol imao dalekosežne posljedice” i “ugrozio borbu protiv kriminala u svjetskim okvirima”, javila je Radio-televizija Srbije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare