Published On: Sub, srp 20th, 2019

KOŠARAC UZVRATIO IZETBEGOVIĆU: Formiranje vlasti blokira SDA

Formiranje vlasti na zajedničkoj razini blokira SDA jer želi da što duže ostane na vlasti s labilnim partnerima iz Republike Srpske – SDS-om i PDP-om, da bi institucije na razini BiH stavili u funkciju svojih politika, ističe šef Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac.

Košarac je rekao Srni da su u SDA svjesni činjenice da će struktura okupljena oko SNSD-a koju čine DNS, Socijalistička partija i Ujedinjena Srpska, braniti interese Republike Srpske i biti isključivo bazirana na Ustavu i zakonu, a ne na potrebama Bakira Izetbegovića i SDA da afirmiraju probosanske političke ciljeve, kao što je bio slučaj u prethodnih nekoliko godina.

Komentirajući današnje zaključke Predsjedništva SDA u kojima se poziva SNSD da “prestane s opstrukcijom rada Parlamentarne skupštine BiH”, Košarac je naveo da je SDA u prethodnim godinama imala podobne partnere u PDP-u i SDS-u.

On kaže da je potpuno jasno da konstituiranje zajedničke rfazine vlasti blokira isključivo politika vrha SDA, i to stalnim uvjetovanjem nepostojećim uvjetima, poput aktivacije Akcijskog plana za članstvo u NATO, pri tom lopticu krivice prebacujući na SNSD, koji je u svakom momentu spreman se uključiti u proces formiranja Vijeća ministara.

Povodom toga što SDA očekuje da kandidat za predsjedavajućeg za novi saziv Vijeća ministara iz SNSD-a “konačno Predsjedništvu BiH i klubovima zastupnika u Parlamentu BiH ponudi program rada za mandat 2019-2022, čime bi bilo omogućeno imenovanje novog saziva Vijeća”, Košarac navodi da nikada u parlamentarnoj praksi kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara nije dostavljao klubovima zastupnika ekspoze na način na koji to oni sada tvrde, pa neće ni ovog puta.

– Očigledno je zastoj u Predsjedništvu BiH kod “dva bošnjačka” člana – Željka Komšića i Šefika Džaferovića – kaže Košarac.

On je pojasnio da zahtjev stoji u Predsjedništvu kod ta dva člana koji neće da daju suglasnost za imenovanje Zorana Teleltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

– Republika Srpska ima potrebu za ustavnim kapacitetom na zajedničkoj razini. Tražimo da izborni pobjednici iz Republike Srpske, a to je koalicija oko SNSD-a, koja ima politički kapacitet u Predsjedništvu BiH, Zastupničkom domu i Domu naroda, u skladu s Ustavom obavlja svoje nadležnosti i da se takva struktura poštuje kod izbornih pobjednika Bošnjaka i Hrvata – istaknuo je Košarac.

On je napomenuo da nigdje u zemljama parlamentarne demokracije, izuzev u BiH, ne postoji primjer da su isti ljudi istovremeno u strukturama zakonodavnog i izvršnog organa vlasti.

– U Vijeću ministra dakle izvršnom organu, sjede četvorica ministara koji su istovremeno zastupnici u Zastupničkom domu. Ne želimo dozvoliti razvoj takve političke i parlamentarne prakse da ministar u Vijeću ministara pušta zakon u parlamentarnu proceduru i da u Zastupničkom domu sudjeluje u radu povjerenstva i glasanju o svom zakonu – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, to bi značilo praksu u kojoj bi “sudionici sami sebi davali zadaću”.

– Gdje postoji da predsjedavajući Vijeća ministara istovremeno, za nekoliko dana, bude i predsjedavajući Zastupničkog doma, dakle zakonodavnog organa? Gdje postoji takva praksa? – upitao je Košarac.

On je podsjetio da se slična situcija već dogodila tijekom, kako je naveo, politikantski pripremljene izvanredne sjednice Zastupničkog doma o migrantskoj krizi kada je zastupnika Dragan Mektić kritizirao ministra sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića.

– Pozivamo ih da definiramo tko je vlast, a tko oporba. Onog trenutka kada to bude učinjeno i izabran predsjedavajući i novi saziv Vijeća ministara – tada će postojati elementi prohodnosti zakona koji budu upućivani u parlament – rekao je Košarac.

On je naglasio da je SNSD od prvog dana bio u funkciji provedbe izborne volje građana ove zemlje i u potrebi ustavnih kapaciteta Republike Srpske na zajedničkoj razini, ali i toga da se zajednička razina kreće u skladu s Ustavom, a nikako kako je bilo do sada – na fonu politike SDA potpomognute dijelom međunarodne zajednice.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je nakon sjednice Predsjedništva ove stranke rekao, između ostalog, da je SDA ponovo pozvala SNSD da “prestane s opstrukcijom rada Parlamentarne skupštine BiH”./Srna/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare