KOŠARAC: Nikad nećemo prestati tražiti izvorni Dayton

Košarac je rekao da je “kategorično protiv svih novih američkih, bjelosvjetskih i drugih” inicijativa za promjenu izvornog Daytonskog sporazuma.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je danas da “institucije Republike Srpske promoviraju slovo izvornog Daytonskog sporazuma i njegovu dosljednu primjenu, bez intervencija visokog predstavnika u BiH”.

On je rekao kako institucije Republike Srpske neće prestati baviti se analizom svih neustavno prenesenih nadležnosti sa nivoa ovog entiteta na nivo BiH, s ciljem njihove ozbiljne revizije.

Košarac je rekao da je “kategorično protiv svih novih američkih, bjelosvjetskih i drugih” inicijativa za promjenu izvornog Daytonskog sporazuma, prenosi RTRS.

“Mi smo u BiH već navikli na mnogobrojne razne strane inicijative koje po svom sadržaju nisu bile dobronamjerne. Mislim da stranci, koji imaju lažnu brigu prema BiH, treba mnogo više voditi računa na koji način visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH /Valentin Inzko/ intervenira i tumači Daytonski sporazum”, rekao je Košarac novinarima na Ravnoj planini, prenosi RTRS.

On je podsjetio da je bilo situacija da su i visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice u BiH veoma često intervenirali u tom dokumentu i tako činili štetu svima u BiH.

“Ta šteta je nanesena BiH, nanesena je povjerenju u ovoj zemlji, i mislim da bilo kakva priča o nekakvom ‘Daytonu dva’ može samo da dodatno ugrozi povjerenje u BiH i dovede do novih političkih turbulencija”, rekao je Košarac koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

On smatra da još postoji dovoljno političke snage i političkih autoriteta, uključujući institucije, da se intenzivnije radi na dosljednoj primjeni izvornog Daytonskog sporazuma.

Košarac tvrdi da su institucije BiH nanijele mnogo štete institucijama Republike Srpske, s obzirom da zajedničke institucije mnogo koštaju građane Srpske.

“Ne vidim efekte tih institucija koje su proizvod nametnutih rješenja visokog predstavnika u BiH. Smatram da je važno uvažavati i primjenjivati Daytonski sporazum, kao i kapacitete institucija na svim nivoima vlasti u BiH, od općina preko županija i entiteta do institucija BiH, i tražiti da u domenu ustavnih nadležnosti svako radi svoj posao”, poručio je Košarac.

Svaka druga inicijativa, zaključuje on, neće doprinijeti vraćanju povjerenja i međusobnog uvažavanja naroda i građana u BiH.

Američki kongresnik i nekadašnji gradonačelnik Daytona Mike R. Turner u pismu državnom tajniku SAD Rexu Tillersonu ukazao je “na prijeku potrebu da se Washington okrene regiji Balkana i preuzme vodeću ulogu u procesu pomirenja” i predložio potpisivanje “Daytona dva”.

“U prosincu prošle godine Ustavni sud je izglasao da aktualni Izborni zakon nije u skladu s Ustavom u pogledu etničkih manjina. Parlament BiH mora brzo da osigura izmjene tog zakona do izbora u listopadu 2018. Neuspjeh u tome će skoro sigurno izložiti opasnosti mir koji traje već više od dva desetljeća”, ocijenio je Turner, dodajući da “Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu da žive zajedno u miru i osiguraju slobodu i jednaka prava svim narodima”.