Published On: Pet, kol 24th, 2018

Kontroverzna imenovanja veleposlanika: Paro u Belgiji, Kušen u Južnoj Koreji

U Narodnim novinama je objavljeno da je Predsjednica republike Kolinda Grabar-Kitarović supotpisala imenovanje Joška Para na veleposlaničko mjesto u Belgiji. O imenovanjima je odlučila vlada, no Predsjednica kao sukreator vanjske politike odobrava svakog veleposlanika.

Kritike zbog imenovanja

Iako je to već bilo najavljeno u proljeće, Predsjednica se zbog tog imenovanja našla na udaru kritika. Ona je ranije u više navrata dolazila u sukob s Parom, pa ga čak nije – iako je bio veleposlanik u SAD – htjela uz sebe kada išla u službeni posjet Washingtonu, što je bio prvorazredni diplomatski skandal. Svojevremeno je rekla u intervjuu za Novu TV da neki veleposlanici “rade protivno državnoj politici”, i da misle da je Hrvatska još uvijek kandidat za članstvo u EU i NATO a ne punopravna članica. To je išlo prije svega Joška Para.

Paro je bio kadar Ive Josipovića, a bio je i njegov vanjskopolitički savjetnik. Kada je došlo do promjene na Pantovčaku, on je kao veleposlanik trebao pokazati spremnost za suradnju i lojalnost prema državi, a to je i lojalnost prema Vladi i predsjednici države koji u tom trenutku vode zemlju, što, navodno, nije pokazao.

Uz njega su se vezivali i brojni skandali, a jedan od njih je bila službena analize američke predsjedničke kampanje 2016. godine u kojoj je tvrdio kako će Hillary Clinton pobijediti. Spominje se da je bio kreator sporazuma Račan – Drnovšek.

Opoziv 2016 zbog mešetarenja i rada protiv politike RH

Sredinom 2016. Paro je nakon brojnih skandala pozvan u Zagreb na konzultacije, a veleposlanstvo u Washingtonu su nastavili voditi nižerangirani hrvatski diplomati. Trebao ga je naslijediti Ivo Banac, no pokazalo se da je problem što on ima dvojno državljanstvo, a SAD ne dopuštaju da američki građani budu veleposlanici drugih država u SAD. Na kraju je to veleposlanstvo preuzeo Pjer Šimunović.

Paro je inače favoriziran još od 2000. u Ministarstvu, iako je diplomat za kojeg kažu da nije postizao nikakve rezultate i da osim samoreklamerstva nema drugih kvaliteta. Analitičar Davor Gjenero rekao je da Paro slovi za jednoga od najnesposobnijih i najkontroverznijih hrvatskih diplomata. “Bio je veleposlanik RH u Kraljevini Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, zemljama koje su dugo blokirale pristup RH Europskoj uniji”, rekao je. “Svojim stajalištima u razgovoru s nizozemskim i britanskim diplomatima stvorio negativan imidž Hrvatske”. Paro je, naime, u neformalnim razgovorima optuživao HDZ za ratne zločine i etničko čišćenje, podupirući tezu o zapovjednoj odgovornosti za zločine u Hrvatskoj.

Spominjao se i sukob interesa kad je njegova supruga Jasna, dopisnica HRT-a, dobila angažman u Londonu, i to upravo za vrijeme Parina mandata u tome gradu. No mnogo više bure podignuo je pokušaj da se sličan obrazac primijeni i pri prelasku u SAD-u, što mu nije uspjelo. Ovog puta će mu izgleda uspjeti – Jasna Paro je dopisnica HRT-a iz Bruxellesa.

Neprimjerene izjave

Izraziti je ljevičar, zbog čega je i protežiran u vrijeme Mesića, što samo po sebi ne bi bilo problem, no problem su bile njegove izjave poput Pustite ludoga Tuđmana“, ili „Ja sam srušio Herceg-Bosnu i vratio Srbe“.

Optuživan je zbog kontroverznih transakcija vezanih za nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u Londonu i Washingtonu, no to je zataškano. 2013. godine je rezidencija veleposlanstva u Spring Valleyu prodana za 2,2 milijuna američkih dolara. Novi je vlasnik u preuređenje uložio znatna sredstva, no teško je vjerovati da je samo zahvaljujući tome vrijednost nekretnine za čak 3,3 milijuna američkih dolara, i prodati ju za 5,5 milijuna dolara. Paro tamo nikad nije živio, nego je ispočetka stanovao u skupome unajmljenom stanu, plaćajući najamninu i po 7000 dolara mjesečno. Opravdao se kako je rezidencija bila u četvrti nepodesnoj za život premda je u njoj bez problema živjela prije njega veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović.

Istražujući veleposlanički angažman Joška Pare u Washingtonu, portal direktno.hr došao je do podatka da je Paro zaposlio kao ekonomskoga savjetnika stanovitoga Zorana Konstantinovića, čovjeka kojem je zabranjen ulazak u američke institucije zbog prijevare na Wall Streetu.

Sad je opet, unatoč svemu, imenovan na važno mjesto u Bruxellesu. Predsjednica je očito pristala na to imenovanje, ne želeći ulaziti u novi rat s Plenkovićem i vladom.

Bračno-diplomatski par

Ni drugo imenovanje, ono Kušena u Južnoj Koreji, nije puno manje kontroverzno – glavna tajnica u Ministarstvu, Loreta Bertoša-Kušen, je naime supruga budućeg veleposlanika Damira Kušena, koji bi, kako je upravo najavljeno, trebao preuzeti veleposlanstvo u Južnoj Koreji.

Dokumenti koje je Most predao kao predstavku Predsjedniku Sabora pokazuju da je gospođa Bertoša-Kušen godinama primala plaću u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Sydneyu iako je bila u stvarnosti raspoređena u Veleposlanstvu RH u Canberri, zajedno s mužem, Damirom Kušenom, koji je bio veleposlanik.

Prema Pravilniku Ministarstva, zabranjeno je raspoređivati članove uže obitelji veleposlanika u veleposlanstva u kojima ti isti veleposlanici upravljaju. Ta situacija je inače započela je i trajala dok je Ministarstvo vanjskih poslova vodila Vesna Pusić

O sumnjama u nepravilnosti i protuzakonitom postupanju obaviještena je još prošle godine ministrica Pejčinović-Burić, a u veljači ove godine i premijer Andrej Plenković. U Sabor je upućena i soomenuta predstavka o kojoj je govorio Mostovac Nikola Gromoja.

 

*Banac je kasnije u reakciji izjavio da njegovo imenovanje nije prošlo zbog odluke Vlade i Predsjednice, a ne zbog dvojnog državljanstva.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare