Published On: Sub, velj 5th, 2022

Konstitutivni narodi BiH na meti punk rock benda POPIK

Sarajevska punk rock trojka POPIK objavila je u petak novo izdanje “Tri nacije” na svom Bandcamp profilu. Na singl izdanju su se našle pjesme “Tri nacije” i “Vrijeme je (za novi rat)”.

Radi se o obradama protestnih pjesama Creedence Clearwater Revivala i Bad Religiona. Ove obrade nisu prepjevi, već su poznate melodije odsvirane žešće uz nove tekstove koje je inspirirala trenutna socio-politička situacija u Bosni i Hercegovini.

“Radi se o pjesmama koje su u svojim dekadama predstavljale zvučni otpor. “Fortunate Son” CCR-a je postala “Tri nacije”, a tekst je inspiriran mentalnim stanjem konstitutivnih naroda BiH. Oni su istovremeno nemoćne žrtve i agresori koji svojim svjetonazorima i inzistiranjem na ostanku u nacionalno-religijskom toru ubijaju svaku mogućnost napretka”, govori basista i vokal Sharan, “Bad Religion i njihova “The Kids Are Alt-Right” 2018. je poslužila kao otpor protiv desnice i politke Donalda Trumpa. U našoj verziji postala je “Vrijeme je (za novi rat)”. U ovoj pjesmi cinično zazivamo novi rat, što je odgovor na prljavu predizbornu kampanju nacionalnih stranaka koji još jednom uništavaju mentalno zdravlje stanovnika BiH. Vrijeme je da punk opet bude punk!”

Naslovnicu albuma je ilustrirao basist benda Sharan, a za dodatni coloring zadužen je Enis Čišić.

“Naša zemlja je predstavljena kao mrtvo dijete, servirano kao hrana gladnim reptilima. No tko su reptili, mi sami, naše političke vođe ili svjetske sile, ostavljamo na procjenu onome tko će nas slušati”, govori Sharan.

POPIK je osnovan 2014. godine, a ime benda je inspirirano Olenom Popik, žrtvom seksualnog ropstva koja je preminula u Mostaru 2. studenog 2004. godine. Dvije godine nakon osnivanja grupa objavljuje album “Uspavanke za Olenu P.”, a 2022. godine objavit će svoj novi studijski materijal.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
3 mjeseci prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog i od trećeg ali ne prsta od Dode

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

nije bolest sve što boli za tvoju bolu ima i lijeka PŠK 🖕 ,pa pak.

Aha
Aha
3 mjeseci prije

“Otpor protiv desnice i Donalda Trumpa” . Zemljo otvori se…. ljudima se u zadnje 2 godine zabranjuje disati… oduzeta i oduzimaju se sva OSNOVNA ljudska prava a ” punk” ” rock” bend se bori protiv čega?! tipični retardirani leftardi… sad će Soroš i ” nevladine” udruge malo podmazat za borbu” protiv” ” desničara” koje isto financiraju…. najgluplje biće na planeti” ljevičar”…. debil zaostali bez mozga.

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Čemu poskočka urednička cenzura na konstruktivnu kritiku opusa glazbenoga sastava iz naslova članka? U što se pretvara ovaj portal?

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

Popik drogik 🤮