Konaković pozvao države članice EU da shvate važnost odluke koju trebaju donijeti o BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je danas, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Bruxellesu.

Na sastanku je istaknuto kako je cilj Europske unije pojačati angažman na području zapadnog Balkana s naglaskom na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku u kontekstu geopolitičkih izazova u europskom susjedstvu i na Bliskom istoku. Bilo je riječi i o nedavno objavljenom izvještaju o napretku zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji.

Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi se tom prigodom osvrnuo na europski put zemalja zapadnog Balkana i obveze koje su pred njima kako bi se ubrzao proces integracija. Kada je riječ o BiH, pozdravio je učinjeni napredak, u skladu s objavljenim izvještajem.

Kako je priopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, ministar Konaković je u svom obraćanju naglasio da će BiH, ohrabrena pozitivnim aspektima izvještaja o proširenju, nastaviti marljivo raditi na provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije kako bi olakšala početak pregovora i integraciju u EU.

Ocijenio je da predstojeći sastanak Europskog vijeća u prosincu predstavlja priliku za EU da ispuni svoja obećanja i zadrži kredibilitet procesa proširenja u regiji zapadnog Balkana. Pozvao je države članice EU da shvate važnost, učinak i posljedice odluke koju trebaju donijeti kada je riječ o BiH i njenom europskom putu.

Istaknuo je da su jačanje naših veza i unapređenje suradnje u sigurnosnim područjima izuzetno važni u ovom trenutku kada svjedočimo razdoblju neizvjesnosti zbog značajnih geopolitičkih pomaka. Ponovio je da je BiH predana usklađivanju vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da je ovogodišnji postotak usklađenosti 100 posto.

Osvrnuo se i na značaj regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa u okviru procesa proširenja, stabilizacije i pridruživanja.

Tijekom posjete Bruxellesu, ministar Konaković sudjelovao je na sastanku koji su s ministrima vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana organizirali ministri zemalja grupe “Prijatelji Zapadnog Balkana“, koju čine Italija, Austrija, Hrvatska, Grčka, Češka, Slovačka i Slovenija.

Na sastanku se razgovaralo o proširenju EU na zapadni Balkan do 2030. te kako zadržati zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU Agende.

Ministar Konaković je na sastanku pozdravio usvajanje novog Plana rasta za zapadni Balkan, koji je usvojila Europska komisija, kako bi se ubrzao reformski put i proces proširenja te jačao ekonomski rast.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina pruža nepokolebljivu podršku daljnjem ekonomskom približavanju zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, kroz proces proširenja Unije, jer je to na obostranu korist, kako za zemlje regije, tako i za EU.

Istaknuo je da BiH pozdravlja inicijativu grupe prijatelja da se pojača suradnja u različitim politikama EU, te da smo već spremni da se angažiramo još više kada je riječ o području vanjske i sigurnosne politike EU, priopćeno je iz Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH./HMS/

more recommended stories