Konaković očekuje od SDA da shvate da s njima nitko ne želi

To je bio njegov komentar na izbor 12-og izaslanika u klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. 
Konaković je dodao da nema ništa da za se podrži prijedlog SDA za potpredsjednika Federacije BiH. Smatra da je najveći teret na izaslaniku iz DF koji bi mogao omogućiti i strankama Osmorke da imaju svoj prijedlog, piše N1.

Formiranje Vlade FBiH

Upitan je hoće li podržati SDA-ov prijedlog kandidata za potpredsjednika Federacije BiH.

– To je jedan od scenarija koji smo mi najavljivali, ali smo stalno govorili da ne možemo imati fokus na Klub Bošnjaka, a moram podsjetiti da je on ovakav zato što je SDA kupila ruke u Tuzli, BPK i Posavskom kantonu, zbog toga su umjesto omjera 12,11 u našu korist koji je bio prirodan završecima, na njima svojstven način, došli do rezultata 13 ruku u Klubu Bošnjaka. Ubrzo je formiranje Doma naroda, klubovi i rukovodstvo moraju predložiti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH – rekao je Konaković, dodajući da “ne vidi logiku da se tu nešto obara”.

Mišljenja je da treba ispoštovati matematiku, a onda krenuti u formiranje Vlade Federacije BiH, za koju postoji potrebna parlamentarna većina, potpisi i program.

– Volio bih vidjeti kako to SDA misli sačuvati, obraniti i ucjenama biti dio vlasti s ljudima i parlamentima s ljudima koji ne žele biti dio vlasti – kazao je.

Korist za SDA

Konaković je istaknuo i da su Schmidtove izmjene donijele jedino korist SDA.

– SDA se kandžama može zakačiti za Klub Bošnjaka i probati prolongirati imenovanje nove Vlade. Pitamo i sad Schmidta, da li je njegov koncept donošenja zakona kako bi deblokirao procese, sad kad ponovno uđu u blokadu završen, ili se planira aktivirati i dovesti do kraja. Računamo na njegov racio. Prirodno je da imenujemo rukovodstva – rekao je lider NiP-a.

Upitan je i tome hoće li DF vratiti SDP-u, na što je rekao da je interesantna priča da u Klubu Hrvata SDA i DF imaju nula izaslanika.

– I sad bi trebali blokirati cijeli sistem. Interesantno bi bilo da se Izetbegović odluči na blokadu cijelog sistema i tako amnestira sve one koji su prije njega blokirali, a o kojima smo mi negativno govorili. Biće super interesantna pozicija DF-a. Imenovanje Milana Dunovića se desilo se tako da je SDP dao potrebne ruke da se imenuje, a koji nije bio dio vladajuće koalicije. DF će pokazati hoće li se tu eventualno odužiti SDP-u. Biće jedan mjesec interesantan – naglasio je.

Kandidatski status

Očekuje da SDA shvati da nitko s njima ne očekuje pravljenje koalicije.

– Vidio sam njihov poziv da se sjedne i razgovara, s naše strane nitko neće razgovarati sa SDA. Vidjet ćemo hoće li ti ljudi pokušati ostaviti Fadila Novalića na čelu Vlade FBiH i možda će im građani reći što o tome misle. Politički gledano, to je scenarij koji ja možda priželjkujem, ali s obzirom da 15.12. dobivamo kandidatski status i na činjenicu da smo s HDZ-om uspostavili neviđen model komunikacije, bavimo se životnim temama, očekuje iz partnera iz RS isti pristup. E zamislite, ako to krene sve, jedan potpuno novi politički ambijent, i da SDA tome stane na put, bojim se da će ih ta energija na kraju pregaziti – zaključio je Konaković.

Podsjetimo i to, stranački pregovori oko formiranja Vijeća ministara nastavljaju se u subotu sastankom SNSD-a s predstavnicima Osmorke, a u ponedjeljak s predstavnicima HDZ-a.